Varje år tillkännages ett antal Right Livelihood-pristagare. Priset har kallats för det alternativa Nobelpriset.

Tillkännagivandet brukar ske i utrikesdepartementets lokaler. Men när det blev känt att Edward Snowden var en av hederspristagarna slog UD bakut. Nu portas stiftelsen med omedelbar verkan. Det kom väldigt plötsligt. Enligt Right Livelihoods Ole von Uexkull hade de redan börjat diskutera vilket fika som skulle serveras.

Enligt uppgift var det Carl Bildt personligen som reagerade. Plötsligt fanns det nu nya säkerhetsrutiner som omöjliggjorde att Right Livelihood vistades i UD:s lokaler. Plötsligt räknades dessa lokaler som ”skyddsobjekt”. Väldigt lägligt.

Det är inte alls osannolikt att Carl Bildt, USA:s man i den svenska regeringen, ligger bakom detta. Uppgifterna om hur han styr UD som sitt eget lilla fögderi har cirkulerat i åratal. Det räcker förmodligen att han ryter ifrån för att anställda ska hoppa högt.

Nu kommer Snowden att få detta pris ändå. Men UD:s markering är fånig. Den visar ånyo på alliansregeringens kryperi för USA.

Bildt har skämt ut sig igen. Låt oss hoppas att det var för sista gången som svenskt statsråd.