”Ett litet, nyfascistiskt parti”. Så lyder Magdalena Anderssons och Stefan Löfvens beteckning på Sverigedemokraterna. Vice statsminister (förhoppningsvis inte så länge till) Åsa Romson tycker att beskrivningen ”inte är konstig”.

Andersson hävdar att övriga partier vill ha ett ”civiliserat samhälle” (underförstått att SD inte vill det) och upprepar att SD inte förespråkar människors lika värde.

Att vänsterpartierna behöver en skarp politisk strid för att överleva är inget nytt. Men dessa överdrifter kan komma att slå tillbaka på Socialdemokraterna. Jag tror att ytterst få av SD:s väljare känns vid några som helst sympatier för fascistiska ideal eller övertygelser. Inte ens Folkpartiet ställer sig bakom statsministerns och finansministerns utspel. Därtill kan nämnas att det är en smula anmärkningsvärt att Den Store Förhandlaren, mannen med den ständigt utsträckta handen, på så här lösa boliner stämplar landets tredje största parti som fascistiskt.

Kanske har sossarna gått lite för långt nu i sin kamp att måla horn i pannan på Sverigedemokraternas företrädare. Jag tror att detta vittnar om en desperation från ett mycket pressat socialdemokratiskt parti som misslyckats med att hindra väljarflödet till SD och att nå fornstora opinionsnivåer. Men det kan också vara ett tecken på att sossarna klivit vänsterut. Att stämpla motståndare som fascister är normalt något som extremvänstern sysslar med. För dem är etiketteringen av motståndarna central.

Sverigedemokraterna håller landsdagar i helgen och går givetvis till motangrepp. Björn Söder kräver att Löfven ber om ursäkt. Genom att kalla SD ”nyfascistiskt” har S för överskådlig framtid omöjliggjort allt samarbete och alla tänkbara samtal med SD. Tidigare har SD kallats ”neofascistiskt”
i debattartiklar och på ledarsidor. Att en statsminister gör det är dock något annat. Inte ens Fredrik Reinfeldt, som öppet visade hur mycket han avskydde SD, tog ordet i sin mun.

Enligt Henrik Arnstad, som fick agera sanningssägare och ”historiker” i TV4Nyheterna i kväll, är ett tecken på att vara nyfascist att man förnekar det. Med det kriteriet kan man tänka sig att betydligt fler än bara Sverigedemokraterna skulle få denna beteckning klistrad på sig.

Vi går mot en ovanligt hätsk valrörelse. Det kan i och för sig bli lite kul. I den senaste valrörelsen var det endast debatter som SD medverkade i som hettade till lite grand. Svensk politik har vitaliserats av deras framgångar, det måste sägas.

I mars kommer angrepp och anklagelser hagla mellan blocken på ett sätt som vi inte sett på väldigt länge. Det finns nämligen få som är så bittra som sossar som misslyckats med att få sin vilja igenom.

Läs även:
Fnordspotting