Jag gillar Fredrik Önnevall. Han har gjort många bra reportage från Kina och Asien. Han ledde programserien Kinas mat i SVT (två säsonger som tyvärr inte finns att se någonstans längre), som jag verkligen tyckte om och som min fru satt som klistrad vid.

Fredrik Önnevall har ett lyssnande öra och sätter inte sig själv i centrum. Det är nästan lite ovanligt i dagens medieklimat då journalisten själv ska ta plats, inte sällan mer än den som intervjuas.

Nu är Önnevall aktuell i en helt ny programserie. Fosterland skildrar olika nationalistiska rörelser i Europa. Trailern visar allt från Sverigedemokraterna till Nationella Fronten och öppet nazistiska Gyllene gryning. En viss spännvidd, kan man tycka.

Under inspelningen inträffade något oväntat. Önnevall och hans team följde en grupp syriska flyktingar i Aten och träffade då en 15-årig syrier som ville till sina släktingar i Sverige. De beslöt att föra in honom olagligt med falska identitetshandlingar. Pojken fick sedan permanent uppehållstillstånd.

Public service som flyktingsmugglare. Jag måste säga att jag är lite… förvånad.

Här berättar Önnevall mer om hur han resonerade. Fosterland finns att se på SVT Play.