Sverige har i decennier slagit sig för bröstet för sin restriktiva narkotikapolitik. Politiker till såväl höger som vänster har argumenterat för att den med alla medel måste upprätthållas. Annars väntar Harmageddon.

Med åren har det emellertid blivit allt tydligare att kriget mot drogerna förlorats. Förbud och långa straff har inte hjälpt. Priset på heroin har exempelvis sjunkit på senare tid, vilket betyder ökad tillgång.

Förbudsförespråkarna bryr sig inte om principer och rättigheter. Men är det något argument de har svårare att skaka av sig, är det siffrorna över dödligheten bland tunga narkomaner. Här ligger Sverige illa till – den är näst högst i hela EU.

Det är betydligt fler som dör en narkotikarelaterad död i Sverige än som förolyckas i trafiken varje år. Det sistnämnda arbetas det hårt med. Antalet trafikdöda har stadigt minskat tack vare en rad åtgärder. Men ingen tycks riktigt bry sig om att antalet döda av narkotikamissbruk fortsätter att skjuta i höjden.

Sannolikt beror det på att det inte främst är en välmående medelklass som drabbas utan socialt och ekonomiskt utsatta människor. Sådana som politikerna inte behöver ta hänsyn till för att erövra eller behålla makten. Sådana som varken hörs eller syns.

Fakta biter inte på politikerna. Svensk narkotikapolitik har blivit en religion. Den tidigare justitieministern Beatrice Ask visade hur lite hur bryr sig om fakta när hon kommenterade en nyhet om hur många överdoser av cannabis som legaliseringen i Colorado orsakat. Problemet var att nyheten var satir, vilket alla som har begränsad kunskap i vad cannabis är för drog genast begrep. Men inte landets justitieminister.

En avkriminalisering löser inte allt över en natt. Men det vore ett steg på vägen. Det är heller inte så att det saknas en rätt till vård för missbrukare i dag. Alla med alkohol- eller drogproblem kan ansöka om vård och behandling via socialtjänsten. De grips inte av polis vid socialtjänstkontorets port.

Människor kommer inte sluta missbruka om droginnehav blir lagligt, men ett skademinimeringsperspektiv kan åtminstone rädda liv och göra livet för missbrukare mer drägligt.

Det vore vinst nog.