Sista arbetsdagen före midsommar bjöd på en trippel av rekordmätningar för Sverigedemokraterna. Novus ger SD 18 procent, Yougov 20,1 och Sentio hela 22,1 procent. Det rör sig om statistiskt icke säkerställda mätningar, så värdet av dem ska inte överdrivas (framför allt resultatet i Sentios webbpanel är föga trovärdigt för flera partier).

Men. Dessa toppnoteringar har en psykologisk effekt. Gemene väljare fördjupar sig inte i signifikans och felmarginaler. Opinionsmätningar tenderar att sätta sig som en sanning i huvudet på folk, och om allt fler tror att var femte svensk väljare är beredd att rösta på SD minskar stigmat att ge partiet sitt stöd när nästa opinionsinstitut ringer. Vilket i sin tur kan öppna för riktiga röster i nästa val.

Det svenska politiska landskapet har ritats om, och fort har det gått. När Fredrik Reinfeldt tog över regeringsmakten från en tröttkörd Göran Persson 2006 var SD långt från en riksdagsplats med 2,9 procent. Mindre än vad Fi fick i senaste valet.

Bara fyra år senare var SD inne med bred marginal. Både det mediala och politiska etablissemanget var chockat. Det fälldes tårar. Kampen mot rasismen skulle hårdna, fick vi veta. SD:s tillväxt har dock fortsatt, egentligen helt utan bakslag.

Det kan de framför allt tacka övriga partier för. Under Reinfeldts andra statsministertid gick den borgerliga reformviljan i stå. SD:s vågmästarroll fick Reinfeldt att ta fan i båten – Miljöpartiet. Alliansen slöt en förödande migrationsöverenskommelse med MP 2011, just i det skede då inbördeskriget i Syrien drog igång. Effekterna på statens utgifter, kommunernas ekonomi och på SD:s opinionsframgångar vet vi nu fyra år senare.

Alliansen flyttade politiken vänsterut. Det som tidigare var vanlig borgerlig politik blev nu kallhamrad rasism. Frihet och ansvar ersattes med en omhändertagandepolitik. Och kollektivismen gjorde comeback i form av identitetspolitik och feminism. När hela Alliansen gick åt vänster, knuffades alla kritiker av denna utveckling automatiskt in i SD:s famn. Många valde att protestera mot utvecklingen på det enda sätt de kunde – med valsedeln.

Efter valet 2014 kan man tycka att de borgerliga borde ha lärt sig något. Men det verkar inte så. Jag vet inte vilken bubbla de lever i, men såväl de rödgröna som allianspartierna är ytterst kompetenta valarbetare för just det parti de säger sig avsky. Det är förbluffande att se.

I dag har Danmark gått till folketingsval. Högt upp bland väljarnas prioriterade frågor är invandringspolitiken. Detta trots att Danmark tar emot betydligt färre asylsökande än Sverige. Det är ingen vild gissning att invandringsfrågan i Sverige kommer att växa ytterligare i betydelse innan nästa val.

Jag tillhörde dem som underskattade SD inför valet 2010. Jag gjorde det inte 2014, och inser nu att taket för partiets framgång har flyttats markant uppåt. Inte för att SD gjort så mycket rätt utan för att övriga partier gjort så mycket fel.

Om utvecklingen fortsätter i tangentens riktning är det inte alls omöjligt för Jimmie Åkessons parti att 2022 utmana S och M om titeln Sveriges största parti.

Det är onekligen ett helt nytt politiskt landskap vi ser. Frågan är om de gamla partierna har förstått det än.

Läs även:
Fnordspotting