Annie Lööfs gratulation till den identitetspolitiska Rättviseförmedlingen var inget misstag. Den var ärligt menad.

Den slutsatsen kan vi med säkerhet dra nu när Centerpartiet lagt ut ovanstående tweet. Ett borgerligt parti som kallar sig ”liberalt” söker alltså personal utifrån en viss etnisk bakgrund. Eller snarare: den exkluderar en viss etnicitet. Inte vackert. Och inte liberalt.

Nej, jag häpnar inte längre. Centerpartiet har gått så långt åt vänster i en rad frågor de senaste åren att inte heller detta klavertramp lyckas förvåna mig. Och visst får Centerpartiet, precis som alla andra partier, organisationer och företag, anställa vilka de vill för min del. På vilken grund de vill.

Men det går inte att komma ifrån att en jobbannons i vilken ett riksdagsparti söker en pressekreterare, ”gärna med annan etnisk bakgrund än romsk” eller ”gärna med etniskarisk bakgrund” vore helt otänkbar. Annonsen skulle toppa förstasidorna överallt. Nu orsakar det endast lite ilska i sociala medier och kommer vara glömt i morgon.

Etnisk svensk – det sämska som finsk?