Sverige regeras av en riksdagsminoritet som samlade blott 38 procent av rösterna i valet. I en rad mätningar under de senaste månaderna har opinionsstödet legat ännu lägre än så. Förtroendet för regeringschefen är lågt med en fallande tendens. Tiden skulle kunna vara mogen för ett regeringsskifte i förtid.

Thomas Gür skriver i SvD om den opposition som i princip vilken dag som helst kan fälla regeringen, få till stånd ett nyval och ta över makten i stället väljer att sitta stilla och invänta nästa ordinarie riksdagsval om drygt tre år. Allt tack vare den famösa Decemberöverenskommelsen.

Man kunde tro att Alliansen var sugen på att ta över. Det saknas sannerligen inte utmaningar att sätta tänderna i. Krisen i skolan. Läkar- och sjuksköterskebristen i vården. Resursbristen i äldrevården. Den allt brutalare organiserade brottsligheten inför vilken polisen tycks stå handfallen. De skenande kostnaderna för asyl- och migrationspolitiken. Ett gigantiskt integrationsfiasko med utsatta områden som börjar likna laglöst land. Ett växande antal människor som aldrig kommer in på arbetsmarknaden. En akut bostadsbrist. Stigande sjukskrivningstal. Tåg som inte går att lita på.

Det är väldigt många parametrar som pekar i fel riktning just nu. Och det är inga småfrågor vi talar om utan för det svenska samhället grundläggande fundament. Vården, skolan, arbetsmarknaden, bostäderna, infrastrukturen och polisens arbete är sådant som svenska politiker tidigare känt att de haft koll på. Sverige har ju av Moderaterna kallats ”föregångslandet”. Nu håller vi på att få just de problem som vi tidigare beskyllt andra ”mindre bra” länder för att ha skapat.

Det finns ett enkelt råd som många borgerliga väljare skulle ge till Alliansen just nu: fäll regeringen, tvinga Löfven att utlysa nyval, vinn valet och sätt igång med att lösa de stora problem som Sverige hamnat i.

Men nej. DÖ gäller. Frågan är hur en överenskommelse med de politiska motståndarna kan vara viktigare än att reda ut åtminstone en handfull av ovanstående bekymmer. Eller är det månne så att Alliansen inte har några svar? Att den i lika liten grad som Löfvens traineeregering vet hur de stora utmaningarna ska bemötas? Att de behöver några år för att få svenska folket så innerligt trött på sossarna att det kan ta vad som helst bara det slipper Löfven?

Problemet med den strategin är i så fall att bekymren riskerar att ackumuleras under tiden när Alliansen lägger ned sina röster och rullar tummarna. Ty inte kan väl de borgerliga partierna tro att den sittande regeringen kommer få ordning på något innan nästa val?

Ingen vet vilket Sverige vi har 2018. Den tanken borde skrämma dagens allianspolitiker mer än vad som verkar vara fallet.