Svensk politik har under decennier varit en tämligen förutsägbar historia för alla inblandade. Det politiska spelet har gått ut på att inordna sig i två block, höger eller vänster. Det största blocket regerar. Inte sällan i minoritet. Landet har haft två statsbärande partier, Socialdemokraterna och numera även Moderaterna. Oftast vinner sossarna, men emellanåt ledsnar väljarna och röstar fram en borgerlig regering i stället. För vissa känns det som en statskupp.

På detta sätt har det politiska livet i Sverige gått sin gilla gång. Systemet är byggt utifrån fem partier och visst har det tillkommit nya partier längs resans gång, men de har alltid inordnat sig på endera sida. Kristdemokraterna till höger, Miljöpartiet till vänster. Ny demokrati blev en dagsslända som tycktes bekräfta att det politiska systemet trots allt är beständigt.

Inget hade förberett någon på SD. Ett parti som inte tillhör något block. Som inte följer praxis. Som är som den där illa ansedda gästen vid finmiddagen, smaskar vid bordet och tar plats före värdinnan.

Efter valet 2010 uppstod panik i det svenska etablissemanget. SD kom in i riksdagen.  Dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt tog avstånd från SD på sitt eget sätt – genom att liera sig med SD:s motpol. I mars året efter ingick Alliansen en migrationsöverenskommelse med Miljöpartiet som enligt MP:s Maria Ferm syftade till att ”fler människor som behöver vår hjälp […] får det.”

Jimmie Åkessons parti fortsatte att växa i opinionen. Asylinvandringen fortsatte att slå nya rekord, både i omfattning och i kostnader. Antalet tiggare på svenska gator ökade ideligen. Och SD stod där som enda parti som sade nej.

Inför valet valet 2014 försökte sig public service på en kupp: de sände ett inslag om Åkessons påstådda spelmissbruk samma dag som slutdebatten i TV skulle hållas. Det liknade ett sista försök att få väljarna på andra tankar.

Men det hjälpte inte. Förstås. SD fördubblades igen. Efter det förändrade parlamentariska läget och SD:s ovilja att ge den rödgröna regeringen hjälp att sitta kvar, blev svaret Decemberöverenskommelsen. Och väljarnas tydliga replik sedan dess är att fortsätta fly till SD. Väljarna skriker: ”Hör ni oss? Förstår ni varningsklockorna nu?”

Men på de borgerliga partikontoren är det ekande tyst. 

Hanteringen av SD har präglats av tafatthet. Passivitet. Och en oförmåga att tänka nytt. Det sistnämnda är för mig det mest förbluffande. Man kan tycka att erfarna politiker och deras välbetalda konsulter borde ha sett varningssignalerna och de egna misstagen för länge sedan. Partiets tillväxt har ju pågått i tangentens riktning under en längre tid, och det krävs endast ett medelmåttigt förstånd för att begripa vad som ligger bakom denna explosionsartade utveckling.

De skenande kostnaderna för asylpolitiken. Bristerna i välfärdens kärna. Tiggeriet. En krackelerande samhällsservice ute i landet. Förorter som bryts loss från övriga Sverige. En upplevelse av ökad otrygghet i drabbade områden. Allt detta föder ett missnöje, och säg mig varför den som är missnöjd ska fortsätta att rösta på de partier som orsakat problemen. I synnerhet när de så uppenbart saknar svar på människors fullt legitima frågor.

Om jag vore borgerlig eller socialdemokratisk partistrateg skulle jag känna en växande oro just nu. Alla knep i boken har ju redan prövats, och inte ens skandaler tycks bita. Det hjälpte inte att frysa ut Sverigedemokraterna, att vägra ta debatten. Det hjälpte inte heller att ta debatten eftersom upprörda och emotionella politiker, vilket nästan utan undantag är vad SD:s debattmotståndare har varit, framstår som oprofessionella. Och att i ilska demonstrera, riva ned affischer, kasta tårtor och störa möten har sannolikt bara varit direkt kontraproduktiva metoder.

Här står vi nu. Elva månader efter valet. SD får över 20 procent i tre separata opinionsmätningar på en och samma dag, varav Yougov hamnade högst med hela 25,2%. Tydligare än så kan övriga partiers monumentala misslyckande knappast beskrivas.

Det måste sägas vara väldigt symptomatiskt för det politiska etablissemangets oförmåga att sätta sig in i den verklighet som människor lever i att Moderaterna, ett parti som aspirerar på statsministerposten, just denna dag till ära presenterar ett förslag om sovmorgnar i skolan.