Ikea är platsen där vuxenlivet börjar för många. Vi köper vårt första bohag, eller delar av det, där. Och kompletterar det sedan, motvilligt, genom livet trots att vi ofta svär att aldrig sätta vår fot där igen. Svenska folket hyser ett slags hatkärlek till Ingvar Kamprads möbeljätte.

Saknade skruvar och alla köer till trots räknar ingen med att det medför en risk att besöka ett Ikeavaruhus. Dubbelmord är ovanliga men ett dubbelmord på Ikea är en oerhört chockerande händelse. Det ska liksom inte hända just där.

Två asylsökande eritreaner misstänks ha knivmördat två personer, en är anhållen i sin frånvaro på sjukhus. Motivet är oklart och innan vi har fått klarhet i händelseförloppet ska vi inte dra några säkra slutsatser om någonting.

Mediebevakningen är dock som alltid intressant. Vissa medier försökte in i det sista undanhålla att det handlade om just asylsökande. SVT kallade den yngre gärningsmannen för ”den misstänkte 23-åringen från Arboga” och bägge männen för ”hemmahörande i Arboga”. Polisen var dock öppen med deras härkomst på sin presskonferens, vilket fick SVT att ändra sin beskrivning i senare artiklar.

Varför gör de så här? Det föder givetvis omedelbart uppfattningar om att sanningar döljs för allmänheten, att vissa saker inte får sägas. Lite så är det nog också. Hade en svart man dödats av en vit är risken stor att Aftonbladet hade kallat det hela för en ”rasistattack”. Ni vet det där om att dra snabba slutsatser, att utnyttja tragedier för sina egna syften.

Polisens svar på händelsen är att stärka skyddet på asylboenden då det sägs finnas ”mörka krafter som kan utnyttja situationen”. Mig veterligen har dock inga specifika hot inkommit mot asylboendet där de två gärningsmännen bodde.

Genast när något fruktansvärt inträffar börjar kampen om verklighetsbeskrivningen. Sveriges Radios vinkel är att säkerheten i handeln måste ses över. Det kan ju inte ligga knivar framme när man ska… köpa knivar. Det gäller att tona ned gärningsmännens etniska bakgrund, och att de är asylsökande, av rädsla för att det ska födas rasistiska hämndmotiv.

Just detta tror jag är kontraproduktivt, i synnerhet som forum som Flashback går varma efter uppmärksammade händelser. Att det handlade om två asylsökande var känt bara runt en timme efter dådet (även om de felaktigt utpekades som somalier).

När vinkeln är satt, oavsett om det nu blir fråga om ”bristande säkerhet i handeln” eller något annat, kommer nästa steg: att rationellt söka förklara det som inträffat. En lärare på asylboendet i fråga konstaterar att gärningsmännen ”måste ha varit med om något väldigt dramatiskt i sitt hemland för att kunna begå ett sådant vansinnesdåd.”

Jag hoppas att polis och rättsväsende lyckas hitta en betydligt bättre förklaring än så. Inte minst för de anhörigas skull.

Läs även:
Fnordspotting