Ni kanske minns SVT:s reportage från Rinkeby, där Mona Walter (tidigare muslim, numera kristen) och SVT:s filmteam angreps verbalt och deras bil fick utstå äggkastning. Inslaget bekräftade den bild som många har skvallrat om i åratal men som medierna och det politiska etablissemanget velat dölja: att delar av Sverige har förvandlats till… något annat.

De bevingade orden ”Det här är inte Sverige!” har skurit genom de sociala medierna sedan Aktuellt-inslaget sändes. Den som besöker Rinkeby får nog hålla med. Det är åtminstone ett väldigt annorlunda Sverige.

Jag har lite svårt att förstå oviljan att bli en del av det land man flyttat till. Jag går till mig själv. I ett antal år funderade jag på att flytta till Kina. Det var därför jag började plugga språket och det var så jag träffade och gifte mig med en kinesisk kvinna. Det hade aldrig föresvävat mig att isolera mig bland svenskar i Kina, inte lära mig kinesiska eller vägra äta kinesisk mat. Tvärtom ville jag ju flytta till Kina på grund av jag var nyfiken på landet, älskade maten och ville förstå människorna och kulturen. Därmed inte sagt att man måste tycka om allt.

Sedan tittar jag på min fru, som efter bara några år i Sverige har blivit vad jag skulle kalla ”försvenskad”. Det betyder inte bara att hon talar språket, ser på svenska serier, följer nyheterna och äter svensk mat – även messmör, sill och blodpudding går ner – utan att hon faktiskt ställer samma frågor som jag: varför vill vissa inte integreras? Varför kommer man till ett land och isolerar sig, rent av ser detta lands kultur som kränkande mot ens egen?

Egentligen spelar det förstås ingen roll vilken mat människor äter. Det är inte poängen. Poängen är betydelsen av viljan att integreras och i viss mån assimileras med det nya landets majoritetsbefolkning. Det borde vara en målsättning för alla som invandrar, oavsett om det sker på grund av kärlek, jobb eller i flykt från krig och förtryck.

Ty även om Sverige är ett mångkulturellt land finns det vissa kulturella aspekter som bör och ska respekteras av den som kommer hit. Här tror vi exempelvis på likhet inför lagen. Här tar vi i hand, oavsett kön. Och här tror vi på både frihet att utöva sin religion och frihet att häckla samma religion.

Välkommen till Sverige. Om du vill försörja dig och anpassa dig efter ditt nya land. 

Läs även:
Adam Cwejman