En sak kunde jag bistert konstatera efter gårdagens partiledardebatt i SVT:s Agenda, och det är att jag helt saknar förtroende för hela landets politiska ledarskikt.

Asylpolitiken borde ha varit kvällens stora diskussionsämne. Nu, när det kommer tvåtusen asylsökande per dag till Sverige (och ungefär lika många enligt polisen invandrar utan att söka asyl), och regeringen har aviserat att gymnastiksalar, idrottshallar och tält kommer att användas, kan man tycka att tillfället att visa på konkreta lösningar på denna ohållbara situation var kommen.

Men icke. Hela flyktingdebatten slutade i ett käbbel om RUT- och ROT-avdragen. Det var hårresande att se, och det är symptomatiskt för hur handfallen såväl regeringen som Alliansen står inför det som nu sker.

Ingen kom med konkreta förslag på hur hela situationen ska hanteras nu och på sikt.
Regeringen vill skicka nyanlända ut på skattefinansierade beredskapsarbeten. TUT i stället för PUT är en förändring på marginalen. Stärkta gränskontroller behövs men syftar inte till att minska inflödet i sig, bara hålla bättre koll på vilka som kommer. Och Stefan Löfven kan prata hur mycket han vill om att andra EU-länder måste ta emot fler asylsökande – trycket på Sverige kommer inte att minska av detta skäl. Det vi nu ser är en folkvandring av människor som söker ett bättre liv i en rikare del av världen. Även om det blir fred i Syrien i morgon kommer denna migration att fortsätta.

Statsministern har kallat situationen för en nationell kris. Men i handling finns det inget som tyder på att regeringen faktiskt ser så på saken. I dag samlas delar av den rödgröna regeringen under rubriken ”Sverige tillsammans”. Deltar gör även Forum för levande historia, LO:s ordförande, en företrädare för Swedbank, ärkebiskopen, ordföranden för Sveriges kommuner och landsting, generalsekreteraren för Svenska Basketbollförbundet och ordföranden för Rättviseförmedlingen. Jo, här kommer det hända saker, kan man ana sig till.

Gissningsvis kommer LO propagera mot låglönejobb, ärkebiskopen prata om allas lika värde, Rättviseförmedlingen berätta om hur viktigt det är att vita människor inte anställs och Svenska Basketbollförbundet förmodligen prata om vikten av integration.

En snackverkstad, således. Detta mitt under brinnande kris när skolor ute i landet varnar för att undervisning snart kan komma att ske utomhus på grund av lokalbrist.

Det är i sanning ett politiskt ledarskap helt frikopplat från verkligheten som Sverige har just nu.