Ibland måste man kalla en spade för en spade. Det var vad Årjängs kommunalråd Daniel Schützer gjorde när han kallade migrationsminister Morgan Johansson för ”helt jävla dum i huvudet” och ”dum så att klockorna stannar och blommorna vissnar”. Det säger en del om frustrationen och desperationen att ett socialdemokratiskt kommunalråd uttrycker sig så starkt om en minister.

Bakgrunden var migrationsministerns torra uttalande att de kommuner som klagar över bristen på skolplatser och annat helt enkelt får ”bygga ut servicen”. Tidigare gjorde sig bostadsminister Mehmet Kaplan till samma idiot när han skyllde bostadsbristen på kommunerna och anklagade dem för att bygga för lite. Som om kommunerna kan knäppa med fingrarna och få fram både bostäder, skolor och personal för att lösa de problem som regering och riksdag har skapat.

Sveriges kommuner har naturligtvis inte bett om den här situationen. De har inte bett om att få ta emot hundratals ensamkommande ungdomar varje dag. Det är riksdagsmajoritetens migrationspolitik som är orsaken till den okontrollerbara inströmningen av människor till Sverige just nu. Svenska politiker har gjort Sverige till ett av Europas mest attraktiva och (dess geografiska läge till trots) lättillgängliga länder att komma till. Därför väljer så många Sverige. Därför har vi nu en situation som fått Malmö stad att gå in i krisläge 2.

Samtidigt som krisen sprids och växer, blir de ekonomiska effekterna på kommunerna, och i slutändan medborgarna, allt tydligare. SKL räknar med att det behövs skattehöjningar på runt två kronor. ”Ett mycket svårt läge” hotar och SKL spår att regioner, landsting och kommuner har ett otillräckligt skatteunderlag för att möta de ökade kraven på framför allt vård, skola och omsorg.

Kort sagt: svenska folket får helt enkelt vänja sig vid tanken på att betala mer för sämre service framöver. Partierna på vänsterkanten i svensk politik har förstås inget som helst emot högre skatter. Men inom borgerligheten borde alltfler ta sig en funderare vartåt det barkar. Höga skatter och sämre samhällsservice kan inte vara ett borgerligt projekt.

I dag håller regeringen ett extra insatt regeringssammanträde. Gissningsvis blir krisen i asylmottagandet en viktig punkt på mötet. Delar av Sverige befinner sig i krisläge. Det är dags för regeringen att få ett krismedvetande nu. 

Läs även:
Johan Westerholm, Fnordspotting