Mediebevakningen av morgonens tömning av det stora migrantlägret på ockuperad mark i Malmö har varit smått bisarr. SVT har direktsänt hela dagen, som om det var en händelse av nationellt eller internationellt intresse.

I själva verket har polisen gått in och avlägsnat individer som olovligt befunnit sig på annans mark. Det är klart att en rättsstat måste agera så. Alternativet är en form av anarki där äganderätten är avskaffad och vem som helst har rätt att stjäla, ockupera och tillvarata annans egendom. Så kan vi inte ha det. Det enda tragiska i denna historia är att avhysningen dröjde så förfärligt länge.

Ja, och så mediernas rapportering, förstås. Medias kritik mot Malmö stad har varit massiv under hela dagen. Carina Nilsson, socialt kommunalråd och ordförande för sociala resursnämnden, har fått svara på frågor om varför avhysningen sker och varför inte svenska skattebetalare ska tvingas betala för att ge romerna boende här. Staden erbjuder fem dagars härbärge.

Såväl inrikesminister Ygeman som statsminister Löfven har i dag upprepat att avhysningen var oundviklig och rätt, att lagen måste vara lika för alla. Precis så är det givetvis. Men det stoppar inte svenska medier för att ta ställning mot avhysningen och ställa politikerna ”mot väggen” för den. Det är direkt osmakligt.

Aftonbladet berättade att migranterna inlett en sittstrejk utanför Malmö stads huvudkontor ”försöker få kommunledningen att man måste ha en ny boplats att ställa sina husvagnar och baracker på”. På plats berättade samma tidning att migranterna var både ”arga och rädda”.

Även från politiskt håll kommer kritik. Soraya Post (Fi) tycker att avhysningen innebär att Sverige är ”sämst i klassen”. Hennes partiledare Gudrun Schyman kallar avhysningen ”ovärdig”. Och juristsekten Centrum för sociala rättigheter, dit Behrang Kianzad hör, tycker att ”något gick sönder i Sverige i morse”. Jurister som försvarar markockupationer – inget är för tokigt i det nya Sverige.

Ingen har med ett ord nämnt markägarens situation. Nu när migranterna är avhysta är bara en del av jobbet gjort. Markägaren har nämligen att vänta en del av miljonkostnaden för att sanera den tomt som migranterna smutsat ned under ett års tid.

Så ser tydligen svensk rättvisa ut.

Tidigare bloggat:
Laglöst land

Läs även:
Carolin Dahlman, Sverige Radio