Få saker kan skaka om en så mycket som en riktigt stark dokumentär. Jag har en fäbless för dokumentärer som ömsom underhåller, ömsom griper tag. Nedan kommer några tips som kan avnjutas under helgen eller när det behagas.

Dear Zachary
En mördad son. En misstänkt svärdotter. En rättsstat i förfall. Denna dokumentär måste du bara se. Googla den inte i förväg, för känner du till historien tappar filmen mycket av sin chockeffekt. (Och se den innan den plockas bort från YouTube.)

Stalingrad
Det finns en uppsjö av dokumentärer om andra världskriget i allmänhet och vissa specifika slag i synnerhet. Långt ifrån alla berör de mänskliga öden som faktiskt fanns bakom varje siffra i kolumnen ”saknad”.

Denna tyskbrittiska dokumentärserie (hopklippt till en enda lång film på 2 timmar och 34 minuter) fokuserar på de män och kvinnor som drabbades av Hitlers och Stalins vansinne under slaget i Stalingrad. Genom intervjuer med överlevande från båda sidor får vi en skakande skildring av det obeskrivliga helvete som var Stalingrad i slutet av 1942 och början av 1943.

Detta är den bästa dokumentär om Stalingrad jag har sett och en av de mest gripande om hela kriget. Den finns även med amerikansk voice over (då uppdelad i tolvminutersklipp och i färg).

Air Crash Investigation: Air France 447
Den 1 juni 2009 försvinner Air France-flyget 447 spårlöst på väg från Rio de Janeiro till Paris. Vad hände? I denna fascinerande dramadokumentär får vi följa de sista timmarna genom återgivningar av inspelningarna i cockpit.

Detta är en skildring av hur tekniken och den mänskliga faktorn ibland kan samverka till katastrofala resultat.