Det är svårt att hitta ett mer flagrant, och samtidigt underhållande, exempel på regeringens oförmåga att hantera det nya medieklimatet än arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johanssons eskapader i BBC häromdagen.

Bakgrunden är det regeringen beskrivit som en ”felaktig Sverigebild” i utlandet, en bild som spridits av bland andra Donald Trump, före detta Ukip-ledaren Nigel Farage och filmaren Ami Horowitz och som fascinerat stora utländska medier eftersom den gått på kollisionskurs med omvärldens uppfattning om Sverige som ett land förskonat från allt ont.

Det gick inte så bra. Ylva Johansson bemötte uppgiften om ett växande antal sexualbrott i Sverige med påståendet att dessa brott ”går ned och går ned och går ned”. Vilket inte stämmer. Ministern fick genast kritik efter att inslaget sänts i BBC och backar nu också uttalandet med förklaringen att hon ”baserar mina svar i intervjun på uppgifterna jag hade då – att anmälningarna på våldtäkter minskat 2015”.

Ylva Johansson gör alltså exakt det som hennes partikollega Morgan Johansson anklagar Sverigedemokraterna för att göra i sin debattartikel i Wall Street Journal – hon visar inte hela bilden utan håller upp en kraftigt beskuren version som passar in i den argumentation hon vill föra.

Det kan finnas flera skäl till detta. Johansson skulle kunna vara dåligt påläst (vilket får sägas vara en tämligen usel strategi för en minister i en TV-intervju), hon skulle också kunnas tänkas sakna hela perspektivet eftersom intervjun uppges ha gjort den 22 februari. Men det är även troligt att hon helt enkelt inte bryr sig så mycket om vad som faktiskt är sant och ej; viktigast här är att sätta den Sverigebild som gynnar den sittande regeringen.

Inget av detta är egentligen något nytt, så här fungerar politiken i stort sett hela tiden. Men det blir löjeväckande när en svensk minister ställer upp i brittisk TV för att bemöta en ”falsk Sverigebild” och själv påstår saker som var och en kan gå till officiella källor och se är felaktiga.

Ylva Johansson är en av regeringens mest erfarna ministrar räknat i antal år i en svensk regering. I BBC betedde hon sig som en junior som tjatat om att få bli inbytt och i sitt första inhopp direkt skjuter bollen i eget mål. Då hjälper det inte ett dugg att målet faktiskt var rätt snyggt.