Tänk dig ett regeringsalternativ bestående av flera partier som aldrig kan prata ihop sig innan de öppnar truten, notoriskt undviker att utmana den sittande regeringen och aldrig vågar stå för någonting. Skulle du lägga din röst på något av dessa partier?

Alliansens senaste debacle följer detta mönster till punkt och pricka. Först går Moderaternas gruppledare Tobias Billström ut och hävdar att allianspartierna öppnar upp för att ge ordförandeposter i riksdagens utskott till Sverigedemokraterna efter nästa val. Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson utvecklade bakgrunden till detta när han sade att ”vi tycker att det är ganska rimligt att väljarnas röst också får genomslag på hur riksdagen sedan organiserar sitt arbete.”

Det dröjde inte länge innan både Liberalernas Jan Björklund och Centerns Annie Lööf tog avstånd från utspelet, i Björklunds fall med hänvisning till att det krävs en överenskommelse med Socialdemokraterna först. Och eftersom S inte vill ge några ordförandeposter till SD – vilket alla visste från början – blir det inget.

Alla som trott att relationen till SD skulle börja normaliseras under denna mandatperiod fick just ett bevis för att allianspartierna fortfarande är obstinata i sitt förhållningssätt till Jimmie Åkessons parti. Dessutom fortsätter Alliansen att göra bort sig inför öppen ridå. De gör onekligen ett bra jobb – för Stefan Löfven.

Visst har Anders W Jonsson rätt – det är rimligt att ett parti inte bara får riksdagsplatser i enlighet med sitt mandat från väljarna utan även tilldelas ordförandeposter i de olika utskotten enligt samma logik. En annan hantering är att runda den demokratiska processen.

C och L vill alltså upprätthålla ett slags undantagstillstånd i svensk politik där ett parti, som lockar en allt större del av den svenska väljarkåren, särbehandlas. De partier som agerar på detta sätt har dessutom mage att kalla sig demokratiska (underförstått att SD inte är det)

Man behöver inte gilla ett parti eller dess politik. Det är faktiskt inte politikernas primära uppgift att tycka så mycket om andra partier. Huvudjobbet är att få ihop en majoritet för olika förslag och styra landet, kommunen eller landstinget.

Detta görs både genom att våga driva sin egen linje och att kompromissa när det behövs, men framför allt genom att respektera väljarnas utslag.

Låt väljarna avgöra hur mandatfördelningen ska se ut. Ta ansvar för det valresultat ni har att hantera, politiker. Eller välj en annan karriär.