Sju av riksdagens partier titulerar sig gärna ”vi demokratiska partier”, uppenbart med udden riktad mot det där åttonde partiet som av oklar anledning inte anses demokratiskt. Egentligen handlar det naturligtvis inte alls om demokrati utan om rätt värdegrund och att ingå i ett etablissemang.

Det finns faktiskt ett odemokratiskt parti i Sveriges riksdag och det är Vänsterpartiet. De är i själva verket det där åttonde partiet som ingen borde röra.

Inget annat riksdagsparti har nämligen ett ungdomsförbund som så flagrant, ogenerat och systematiskt arbetar med odemokratiska metoder.

Ung vänster har under lång tid ägnat sig åt att störa Sverigedemokraternas valmöten – i sällskap med många inom den så kallade autonoma vänstern, ska tilläggas – och i decennier har de fyra borgerliga partierna fått sina valaffischer nedrivna eller vandaliserade på andra sätt. Så ser det ut i varje valrörelse. Och vänsterpartisterna anser att de har rätten på sin sida.

I en debatt under landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik rök Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt ihop. Åkesson kallade Sjöstedt för hycklare eftersom han å ena sidan står och pratar om att det är ett hot mot demokratin när folk inte vågar engagera sig politiskt och å den andra leder ett parti vars ungdomsförbund systematiskt stör andra partiers sammankomster.

Ung vänster skäms inte för sig. De har i god tid utannonserat att de planerar att störa Jimmie Åkessons tal den 29 augusti. Moderpartiets reaktion är en axelryckning. Sjöstedts pressekreterare låter hälsa att  ”vi är inte samma organisation så de [Ung vänster] får svara för sig.”

Aktivister från samma förbund har även rivit ned Moderaternas valaffischer i Staffanstorp. Detta är sannerligen inget nytt – valaffischer vandaliseras i varje val, och det tenderar påfallande ofta vara affischer från Sverigedemokraterna och de fyra allianspartierna som drabbas.

Ordförandens reaktion på det inträffade är intressant:

Att förstöra valaffischer från andra partier är månne inget hot mot demokratin, men att påstå att ”det är bra att folk gör det” visar på en minst sagt grumlig demokratisyn. Det är faktiskt ett häpnadsväckande uttalande.

Demokratiska partier beter sig inte så här, och hade Jonas Sjöstedt haft någon demokratisk ryggrad hade han kraftfullt tagit avstånd från sitt ungdomsförbund, skällt ut ordföranden och krävt att denna sorts antidemokratiska arbetsmetoder omedelbart upphör.

Sjöstedt vill emellertid inte stöta sig med UV, och han blir därmed en av de största hycklarna i svensk politik. Särskilt anmärkningsvärt för en politiker som leder ett parti med så hög svansföring i frågan om fri- och rättigheter.

Poängen med demokratiska val är att alla har en överenskommelse om spelreglerna. Så är det inte nu. Medan ena sidan spelar enligt spelets regler och artigt låter motståndare hålla sina möten i fred och sprida sin propaganda ostört, använder den andra sidan en helt egen regelbok.

Vänsterpartisterna kallar sig demokrater. I Sveriges riksdag är de emellertid unika i sin syn på vad demokrati är.

Detta gör det särskilt skamligt att parlamentets fyra borgerliga partier under den gångna mandatperioden gett Vänsterpartiet ett historiskt stort inflytande över landets ekonomiska politik.