Det finns få länder som är så lättkränkta och ömtåliga när det kommer till skämt, satir och kritik som auktoritära stater. Oavsett hur mäktig staten är, kan ett litet skämt på dess bekostnad beskrivas som ett spjut rakt i hjärtat. Reaktionen blir som en sådan där patenterad Neymar-filmning.

Kina är ett gott exempel på hur lättkränktheten ökar i takt med makten. Harmlösa skämt om att presidenten Xi Jinping liknar Nalle Puh fick genast censurapparaten att slå till och censurera just Nalle Puh.

Det senaste exemplet är satirprogrammet Svenska nyheters drift med Kina och kineser efter att ett äldre par blivit utslängt från ett hotell i Stockholm. Sonen filmade vad som förefaller vara en skådespelarprestation värd en Oscarsnominering.

Polisbrutalitet, västes det från kinesiska håll. Ett brott mot de mänskliga rättigheterna, klagade kinesiska myndigheter utan att inse det ironiska i anklagelsen.

Fallet har fått obehagligt stor uppmärksamhet i Kina. Klippet på när svensk polis bär ut de skrikande kineserna medan allt filmas med en mobilkamera har spritts som en löpeld i kinesiska sociala medier. Där alla tolkar saker på sitt sätt. Medvetna om att detta beteende – att låtsas bli skadad för att få ersättning – är vanligt i Kina, verkar dock de flesta kineser ta det hela med ro.

Desto större spridning har Svenska nyheters satirinslag om Kina och kineser fått. Syftet var faktiskt att driva med rasism mot och fördomar mot kineser och asiater, vilket framgår i fyra femtedelar av inslaget. Sedan kommer den del som dubbats till kinesiska och det är givetvis den som spridits i kinesiska sociala medier.

Den som enbart ser de sista två minuterna av inslaget kan med rätta undra vad tusan svensk TV håller på med. Men då missar man hela bilden.

Risken är stor att detta dels ger en fullständigt skev bild av Sverige som land, vilket vi i och för sig kan leva med, dels påverkar de svenskkinesiska handelsrelationerna. Vilket vore värre. Kinesiska utrikesdepartementet har protesterat. Det återstår att se om det blir några mer långtgående konsekvenser.

Noteras kan att även om Kinas regering överreagerar något enormt på ett satirinslag i svensk stats-TV, är också svenskar rätt duktiga på att lägga sig i andra länders bild av Sverige.

Sverigebilden, ni vet. Den som måste värnas. Så pass mycket att det skickas fram ministrar till brittisk TV för att proklamera att brottsligheten i Sverige går ”down and down and down”. Något Ylva Johansson sedan fick backa från.

I Sveriges fall handlar det emellertid inte om någon ökad lättkränkthet utifrån en växande makt internationellt utan tvärtom om ett land på dekis som inte gillar när andra upptäcker och påpekar att det är på dekis.

Ja, ett land som inte kan försvara sina gränser, inte upprätthålla våldsmonopolet och där biblioteken behöver ordningsvakter och 70 procent av skolorna tvingas höja säkerheten är på dekis.

Få saker är så jobbiga som när någon påpekar det man nog innerst inne egentligen vet men absolut inte vill medge: ”Du är inte vad du en gång var.”