Du känner igen en masspsykos när du ser den. Det är precis en sådan som har fångat stora delar av västvärldens ledare, medier och internationella institutioner i ett järngrepp.

Vi ser en sorts klimatpsykos med Greta Thunberg i spetsen och den är djupt obehaglig. Den skolstrejkande ynglingen som blivit klimatexpert har vunnit pris efter pris för sin så kallade strejk. Hon framträder ofta på något event, uttalar plattityder från ett skriver manus och får människor att nästan svimma av beundran. Som sagt, obehagligt.

Thunbergs budskap är knappast särskilt konstruktivt. Hon vill att mänskligheten ska få panik. Hon har ett vänsterapokalyptiskt perspektiv som helt enkelt varken är trovärdigt eller konstruktivt.

Risken är stor att miljoner av unga människor, och för all del även ovetande vuxna, på allvar tror att jorden håller på att gå under. Klimatångest hos mellanstadieelever är redan ett fenomen, låt oss inte göra det värre.

Thunberg försvaras benhårt av etablissemanget. Hennes senaste melodramatiska tal var en stor röd lampa. Hur mår egentligen en person som beter sig så där? En vuxenvärld som var vuxen på riktigt hade reagerat. Men icke. Greta Thunberg fick stående ovationer av etablissemanget. Och ännu ett pris.

Dagen efter att Thunberg gjort bort sig på en presskonferens frågar sig public service-journalisten i Sveriges Radio, Patrik Holmström, ”Varför hata Greta Thunberg?” Jag skulle tro att det är ytterst få som hatar flickan i fråga. Däremot ifrågasätter många både hennes auktoritet och budskap. Det är detta det handlar om. Och om en klimatpsykos som riskerar att få världsledare att i panik fatta helt galna beslut som påverkar miljarder människor.

Presskonferensen, ja. Ni kommer inte att se detta klipp i SVT eller TV4 (f.d. felaktig länk nu rättad). Sannolikt inte i CNN eller BBC heller. DN kommer inte ge det uppmärksamhet, Aftonbladet kommer ignorera det. Där har ni era ”oberoende medier”. Och där han ni ”auktoriteten” Greta Thunberg utan manus.

Jag tror att både gamla och unga kan hitta bättre inspiratörer.

Läs även:
HAX