Morgan Johansson är förmodligen regeringens mest lögnaktige minister. Han ljuger i stort sett varje gång han står i riksdagens talarstol, och han missar inget tillfälle att utdela slag under bältet. Alltid med ett patenterat hånleende. Detta beteende gör honom till en både ohederlig och djupt osympatisk person.

När Sverigedemokraterna föreslog att Sverige borde följa Finlands exempel och förbjuda Nordiska motståndsrörelsen svarade justitieministern att ”de vill väl bli av med en konkurrent”. När Morgan Johansson före jul debatterade mot Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard påstod han att hans företrädare Tobias Billström bara suttit och ”lyft lön”.

Det finns inget kring Johansson som är sympatiskt. Allt han gör och säger bär spår av genuin illvilja och grälsjuka. Dessutom sätter sig ministern mer än gärna på höga hästar och är alltid blixtsnabb med att anklaga andra.

Att det är just Morgan Johansson som ertappas med att shoppa på mellandagsrean, trots sin chefs uttryckliga uppmaning att avstå, är därför underbart ironiskt.

Den lille mannen föll tungt från sin höga häst, och hånleendet slog hårt tillbaka. Inte för att justitieministern har förmågan att ödmjukt inse egna misstag (ett kaxigt ”mea culpa” på Twitter är allt).

Det enda som är beständigt och oändligt inom socialdemokratin förutom maktbegäret är hyckleriet.

Så sant, ministern.