Det är svårt att föreställa sig hur ett parti som styrt ett land i snart mandatperioder ska kunna gå till val på parollen ”Sverige kan bättre”. Det är ju en klassisk oppositionsslogan. Inte kan väl ett regeringsparti få för sig att använda den?

Jodå. Socialdemokraterna kan. De verkar nämligen ha bestämt sig för att trycka på resetknappen och utmåla det egna partiet som en sorts ny oppositionskraft.

”Löfven är borta ur leken, nu kan ni lita på oss igen”, tycks det underliggande budskapet vara. Under sin nya partiledare tror S att de kan förmedla bilden av en nystart inte bara för det egna partiet utan för hela Sverige.

Som nyvald partiordförande proklamerade Magdalena Andersson högtidligt att hon vill ”ta tillbaka kontrollen” över vården, skolan och omsorgen. Det är ett fantastiskt uttalande efter att hennes parti har styrt i över sju år och hon själv har varit finansminister, en av de mest inflytelserika personerna i landet.

Den nyvalde partisekreteraren Tobias Baudin sade till Sveriges Radio att de är ”angelägna att komma igång”. Det är som om de gångna sju åren aldrig har hänt.

Nog för att Socialdemokraterna länge varit experter på att vissla och titta oskyldigt i taket varje gång de svängt 180 grader i en fråga, men att låtsas som om de inte ens bär ansvaret för samhällsutvecklingen de senaste åren i regeringsställning är så fräckt och vågat att jag nästan blir lite imponerad. Köper folk verkligen det här?

Ja, det är inte alls osannolikt att det kommer fungera, och detta av två skäl: dels för att oppositionen i sedvanlig ordning storögt står vid sidan och tittar på när det socialdemokratiska maskineriet trummar på. Ett regeringsparti har visserligen tillgång till en arena och resurser som oppositionen inte har, men oppositionen har varit usel i sin förmåga att formulera en relevant och skarp kritik mot regeringen.

Dels för att medierna jamsar med och gör precis som Socialdemokraterna vill. Regeringen vet numera mycket väl hur man tämjer medierna, och det är i ärlighetens namn inte särskilt svårt. Om det börjar blåsa i en fråga, planera in ett antal presskonferenser med några av ministrarna som kan prata en stund om sådant de planerar att tillsätta en utredning om, och vips har journalisterna hamnat i sin bekväma informationsroll igen i stället för den där jobbiga granskande rollen.

Med rekord i skjutningar och bombdåd, med alla skandaler och kriser som präglat Löfvens sju år vid makten och med ett stukat MP som ingen gillar borde förutsättningarna för den rödgröna regeringen att sitta kvar vara ytterst begränsade. I stället ligger regeringspartierna rätt hyggligt till inför nästa års valrörelse.

Sverige kan bättre, säger Socialdemokraterna. Så är det. Men för att det ska vara möjligt krävs det att både oppositionen och medierna skärper till sig. En opposition måste våga utmana, medier våga och orka granska.

Som läget är just nu tycks regeringen ha läget helt under kontroll, vilket lär leda till en rätt bekväm seger 2022. Och fortsätt misär för Sverige.