Socialdemokraterna går till val som om riksdagsvalet den 11 september var ett presidentval. Presidentkandidaten heter Magdalena Andersson. Hon ska vinna valet åt Partiet och är således med på alla valaffischer och i de flesta reklamfilmer.

Förmodligen kommer S även dra kvinnokortet, men framför allt utmålas Andersson som en kompetent landsmoder som vi kan lita på i dessa oroliga tider. På andra sidan står dysterkvistarna i oppositionen. Dör finner vi abortmotståndare, gamla SS-män och Uffe-puffe-kalaspuffe, som moderatledaren själv avslöjade att han kallades som liten.

I en av sina reklamfilmer beskriver Socialdemokraterna att ”Sverige var tryggt” (notera tempus) men att vi nu dras med bland annat hänsynslös kriminalitet. Slutsatsen? Vi kan bättre!

Sverigedemokraterna hade kunnat göra samma beskrivning av tillståndet i nationen och uppmana till förändring. Men Socialdemokraterna kan släppa en sådan film och samtidigt sitta i regeringsställning sedan åtta år utan att det är något konstigt med det. Partiet säger sig ju alltid vara i opposition mot orättvisor, oaktat om de själva skapat dem eller ej.

Slutklämmen i filmen riktar udden mot dig och mig. Magdalena Andersson tittar in i kameran och säger: ”Det kommer krävas mer av både dig och mig.” Att de så kallade samhällsutmaningarna kräver mer av ansvariga politiker, som misslyckats med allt från landets militära och civila försvar till energiförsörjningen, förstår vi. Men vad förväntas du och jag göra?

Att udden riktas mot folket är onekligen lite anmärkningsvärt. Kanske är tanken att vi, i enlighet med mediernas uppmaning, ska lära oss att spara el eftersom vi riskerar upprepade avstängningar i vinter. Någon måste ju rädda situationen, och att frysa i solidaritet är i alla fall en sorts övning i gemenskap.

Månne anser Magdalena Andersson att vi ska offra våra barn i integrationens namn genom att bussa dem till skolor i utsatta områden. Möjligen är det också så att statsministern tycker att vi ska lämna våra förhållandevis trygga villakvarter och flytta in i de särskilt utsatta områdena, i enlighet med migrationsministerns idéer. Ta en kula för landet, helt enkelt. Redan Stefan Löfven gillade ju att prata om plikt och rätt, i just den ordningen.

Det framgår inte vad Magdalena Andersson menar. Förmodligen för att hon medvetet undviker att bli mer konkret. Exakt vilka uppoffringar svenska folket förväntas göra är inget som vare sig Socialdemokraterna eller andra partier vill gå in i detalj på. Inte ens när det kommer till ”klimathotet”.

Detta är inte på individnivå, upprepas det i varje debatt. Politikerna är kort sagt livrädda för att väcka den välmående medelklassen ur sin törnrosasömn.

Att vi går mot dystrare tider står utom tvivel. Svenska folket kommer märka detta oavsett vilka som vinner valet om en månad. Men det är magstarkt av en person som varit landets finansminister de senaste sju åren, och därmed varit en högst aktiv part i att stänga ned en stabil elförsörjning, att rikta sig till folket och kräva mer nu när alla husägare väntar en ännu jävligare vinter än den förra.

Å andra sidan kan vi som så ofta förr konstatera att en stor del av folket faktiskt har röstat för denna utveckling genom att ge vänsterpartierna sitt återkommande stöd.

Vi kan bättre, säger Magdalena Andersson. Om så var fallet, borde vi ha sett det åtminstone vid något tillfälle sedan 2014. Slutsatsen är att Socialdemokraterna inte kan bättre. Huruvida svenska folket kan det, återstår att se den 11 september.

Ja, ta ert ansvar nu, svenska folk.