Under åtta års tid anklagade den socialdemokratiska regeringen och dess stödtrupper oppositionen för att svartmåla Sverige. Den som sprider dynga om Sverige kan inte vara Sverigevän, hette det. Negativ publicitet kan rent av vara en säkerhetsfråga, dundrade Morgan Johansson i debatter mot Sverigedemokraterna.

Det är anmärkningsvärt hur snabbt det kan svänga. Blott några timmar efter att den socialdemokratiska valförlusten var konstaterad började vänstersidans debattörer och twittrare, ja just det, svartmåla Sverige. Kristerssons Sverige, som de redan kallar det trots att den nya regeringen inte ens har tillträtt än.

Aftonbladets Anders Lindberg skriver att han sörjer en Sverigebild ”av lite naiv medmänsklighet, svensk synd och världens säkraste bilar. Av egensinne, modernitet och jämlikhet.” Nå, för att hålla oss till fakta: den naiva medmänskligheten, som han kallar den, gav oss migrationskris, segregation, gängkriminalitet och terrordåd. Den svenska synden har hans eget parti effektivt tagit död på med moralistisk lagstiftning. Saab Automobile finns inte längre och Volvo är kinesiskt.

Det är fascinerande att personer som Lindberg helt lyckas ignorera hur Sverigebilden har förändrats under åtta års socialdemokratiskt styre. Det är knappast den svenska jämlikheten som har fångat intresset hos nyhetsbyråerna i Berlin, London och Washington utan bombdåden och den för en europeisk demokrati unika skjutvapenvåldet. Det är detta arv som Socialdemokraterna lämnar efter sig när de nu packar.

Med ens är allt snack om att tala väl om Sverige såväl här hemma som utomlands bortblåst. Vi kan lita på att det socialdemokratiska maskineriet kommer vända blad, ignorera de senaste åtta årens ”prestationer” och beskylla den regering som tillträder för såväl energikris som gängkriminalitet. Månne kommer Magdalena Andersson rent av hävda att något i Sverige har gått sönder?

Vi ser nu hur ihåligt snacket om hur mycket Socialdemokraterna älskar Sverige hela tiden var. Vilket vi naturligtvis hela tiden visste. Det har aldrig handlat om Sveriges väl, endast om Partiets.

Nu sitter Socialdemokraterna och håller tummarna för att Liberalerna ska sänka Ulf Kristerssons möjligheter att bli statsminister. Och tills vidare kommer de fila på sina skarpaste formuleringar om hur eländigt Sverige är – efter åtta med en S-regering.