DN har på senare år traskat ännu längre ut i önsketänkandets tassemarker. Tidningens liberala ledarsida har hamnat i Annie Lööfs trådsmala mitten, vilket måste innebära en smärtsamt krampaktig tillvaro. Nästan som att befinna sig i en ståcell.

Den borgerliga fyrpartialliansen är historia, lämnad av Centerpartiet som i stället ägnade den senaste mandatperioden åt att släppa fram socialdemokratiska budgetar, statsministrar och rädda röda statsråd. Det nya politiska landskapet består i stället av två nya block, och C vill inte vara med i något av dem.

DN företräder just den linje som Annie Lööf har företrätt sedan hennes parti lämnade Alliansen, och som nog ingen utanför partihögkvarteret begriper eller tror på:

Nu köpslår Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson med Jimmie Åkesson om ett detaljerat regeringsprogram. Slutprodukten lär innehålla mer eller mindre noll centerprioriteringar och mycket SD-politik. Varför skulle C vara intresserat av att ansluta till det?

Ett fördjupat samarbete med Socialdemokraterna i opposition vore också det meningslöst. Inget i sak skulle kunna åstadkommas.

Vad det däremot finns ett behov av är ett parti som erbjuder ett tydligt liberalt och borgerligt alternativ till en regering som på grund av samarbetet med Sverigedemokraterna knappast kommer att bedriva en särskilt liberal och borgerlig politik.

Centerpartiet ska alltså, enligt DN, inte närma sig högersamarbetet med M, KD, L och SD. Och inte heller inleda ett samarbete med Socialdemokraterna och vänstersidan. C ska stå tryggt i mitten, troget sina liberala värderingar och göra… ja, vad då?

Det finns inte mycket gott att säga om Fredrik Reinfeldt, men han hade ett talesätt som visade att han åtminstone begrep att den som vill få något gjort behöver hitta samarbetspartners att göra det med. Han brukade säga: ”Vad ska du göra och vem ska du göra det med?”

Centerpartiet har i dag inget svar på de där två frågorna. I synnerhet inte den andra. Ty Lööfs breda mitt utvecklades till en väldigt ensam och tynande tillvaro.

Därtill fascinerar det att DN och Centerpartiet envisas med att upprepa de gamla centerpartistiska dogmerna som om verkligheten inte redan hade trampat dessa sönder och samman.

”Fokus på att minska trösklarna in på arbetsmarknaden och på jämställdhet blev rätt naturligt – att ge fler makt över sin tillvaro. Liksom att välkomna dem som ville bygga sig ett bättre liv i Sverige.”

Centerns arbetsmarknadspolitiska reformer ledde till fusk och kriminalitet i Arbetsförmedlingens sysselsättnings- och matchningsinsatser. Trots detta drev C i januariavtalet igenom ännu mer av samma sak. I dag ligger AF i ruiner, och även om det knappast var en effektiv och välfungerande myndighet tidigare fanns det åtminstone en part att samarbeta med då.

Det låter måhända rart att vilja välkomna fler som vill bygga sitt liv i Sverige, men den svängdörrspolitik som Lööfs parti står för har vi prövat i flera decennier och ser dagligen konsekvenserna av: Hederskulturer. Segregation. Islamism. Bidragsberoende. Etniska och kulturella konflikter. Gängkriminalitet. Inget av detta ger människor ”makt över sin tillvaro”.

Centerpartiet kan inte ens trösta sig med ett brett stöd på landsbygden längre. Huvudmotståndaren SD gick i stället fram i många traditionella centerfästen, vilket måste sägas cementera det lööfska misslyckandet. Lööf ägnade flera år åt att önska hur saker borde vara i stället för att förhålla sig till hur de faktiskt är. Hennes efterträdare kommer ta över ett förvirrat parti som saknar verklighetsförankring både i sin politik och strategi.

Jag bryr mig inte ett dugg om vilken väg som nästa centerledare tar. På högersidan finns nu ett etablerat samarbete som lär vara i åtminstone fyra år. På vänstersidan har Socialdemokraterna två alternativ – antingen att försöka stärka sin egen profil eller att fördjupa samarbetet med V och MP. Min gissning är att Magdalena Andersson väljer det förstnämnda.

Var Centern passar in i denna politiska verklighet är det nog ingen som riktigt förstår. Partiet skulle ha kunnat bli en frisk liberal kraft som omprövar gamla förlegade ståndpunkter men blev i stället ett tillhåll för naiva världsförbättrare och testuggare om Las.