Den 22 november 1963 sköts president John F Kennedy till döds i sin bil på ett besök i Dallas. Det har alltså gått exakt 60 år sedan den där ödesmättade dagen. Dokumentärer, filmer och hyllmeter på hyllmeter av böcker har producerats om mordet. Det har inte saknats alternativa teorier, och även från officiellt håll har idéerna spretat betänkligt.

Det råder näppeligen någon tvekan om att Lee Harvey Oswald sköt presidenten. Här finns gott om teknisk bevisning som binder honom till både platsen och vapnet. Däremot är det många som vägrar acceptera den officiella versionen av händelserna och framför allt att Oswald var ensam gärningsman. Enligt en Gallupundersökning tror två tredjedelar av det amerikanska folket på en andra skytt.

Några basala fakta är de flesta ändå överens om. Kennedy skjuts med två skott. Skottserien tar 8,3 sekunder. Mördaren missar först ett skott. Det andra träffar och går ut genom halsen på presidenten och träffar även Texasguvernören John Connally. Hade presidenten överlevt om han kunnat skyddas efter det andra skottet?

Det tredje träffar huvudet och är direkt dödande då det i praktiken blåser ut stora delar av hjärnan. På Abraham Zapruders film ser skottet ut att komma framifrån vilket skulle förklara hålet i bakhuvudet som inte alls ser ut som ett ingångshål. Detta skulle tyda på en andra skytt. Men några bevis för detta har inte hittats. Här finns bara teorier. Hypoteser. Övertygelser.

Det finns ingen andra skytt synlig på Mary Ann Moormans fotografi.

Oliver Stone, som låg bakom den kända filmen JFK, har producerat dokumentären JFK Revisited: Through the Looking Glass som pekar ut möjliga gärningsmän. Andra har med hjälp av modern teknik gjort analyser och kommit fram till att slutsatsen att en och samma kula gick genom presidentens hals och sedan träffade guvernör Connolly som satt i bilens framsäte omöjligt kan stämma. Vinkeln är omöjlig (därav att kulan brukar kallas ”den magiska kulan”). På Zapruders film kan man dock se hur båda träffas av något samtidigt.

Problemet med många slutsatser kring mordet är att den som drar dem redan på förhand har en bestämd uppfattning, alltså det vi brukar kalla confirmation bias. Man letar sådant som stärker ens egen tes. Om det är så i detta fall låter jag vara osagt. Vi vet dock att det hittades tre tomhylsor vid fönstret på sjätte våningen i Texas School Book Depository och att vittnen hörde två eller tre skott. Inte fyra.

Mordet på John F Kennedy kommer aldrig betraktas som uppklarat av folkmajoriteten. Det är lite som med Palmemordet, vars utredning nu är nedlagd eftersom polisen och ansvarig åklagare kom till slutsatsen att den misstänkte gärningsmannen är avliden. Det blir inget avslut. Ingen punkt.

När statsmän mördas vill vi gärna tro att det ligger något organiserat bakom. Vi letar konspirationer, en stor plan. Men mord kan både ske ganska slumpmässigt och utföras av obetydliga individer. Se mordet på Anna Lindh. Tänk om det var så även i fallet John F Kennedy?