Det offentliga rummet har förändrats de senaste 25 åren. Sverige har förändrats. Vår demografi har verkligen förändrats. Vi är inte samma land längre som när jag växte upp, eller ens när jag var ung vuxen. Vi är något annat. En smältdegel av världens alla konflikter vars explosiva konsekvenser nu drabbar det svenska samhället. Det samhälle som ”bara ville hjälpa”.

Jimmie Åkessons uttalande att han vill riva moskéer där det sprids extremism har fått de politiska motståndarna att flyga i taket. Som väntat. Ulf Kristersson måste kasta ut SD:s tjänstemän ur regeringskansliet, dundrar Magdalena Andersson. Vi river inte gudstjänstlokaler, kontrar Kristersson.

Nej, det låter ju inte så sympatiskt att riva gudstjänstlokaler. Om det nu var det som förslaget handlade om. Frågan är emellertid större än så. SVT har identifierat 83 så kallade återvändare från IS. Över 30 har dömts för nya brott, däribland mord och vapenbrott och misshandel. Ja, tänk. Hur kunde någon ana att det skulle gå så tokigt för före detta terrorister och folkmordspredikanter?

Att riva moskéer är inte så radikalt som det först kan verka. Det Åkesson vill göra är att stänga lokaler i vilka det sprids islamistisk, salafistisk och annan extremistisk propaganda. Åtminstone i ett första skede. Att SD-ledaren känner aversion mot själva moskébyggnaden som sådan, och kanske i synnerhet böneutropen, må vara hänt.

Att ett sådant förslag väcker motstånd är helt enligt förväntningarna, och i den bemärkelsen är det en klassisk SD-märkt testballong. Motståndare har redan anklagat Jimmie Åkesson för att vilja sabotera den svenska Natoprocessen, som om den kan bli mer saboterad än vad den redan är.

I takt med att problemen med islamrelaterad extremism växer i Sverige kommer fler partier att följa efter. Vi behöver bekämpa center för radikalisering, om detta råder ingen tvekan, och nu råkar dessa centra finnas i moskéer och inte pingströrelsens lokaler.

I sinom tid kommer liknande förslag komma från Socialdemokraterna och då, men bara först då, blir det ett sätt att ta ansvar för Sverige. Här och nu är det förstås fascism. Tiden är på Åkessons sida.

Utveckling eller avveckling?