Vi lägger snart ännu ett år till handlingarna. Ute gnistrar snön i nästan hela riket, även om det slagit om till slaskväder på sistone, och ljuset återvänder sakta till vårt kalla och mörka land.

Även på andra sätt syns en ljusning. Det finns anledning att vara en smula optimistisk vad gäller ekonomin. Vi kan förhoppningsvis se fram emot flera räntesänkningar under 2024, vilket är efterlängtat av många hårt prövade hushåll. Tidölaget presterar förslag på förändringar i allt från energiförsörjningen och kriminalpolitiken till migrationspolitiken och skolan som sammantaget är steg i rätt riktning.

Det är inte lätt att känna optimism när Sverige slår nya rekord i skjutvapenvåld och bombdåd samtidigt som svenska högstadieelever fortsätter underprestera. Men vi får heller inte bli apatiska och defaitistiska. Vi som valt att stanna kvar i det här landet har en skyldighet att arbeta för att förbättra det. I små pyttesteg om så krävs.

I övrigt är det mycket mörker runt om i världen. Ryssland fortsätter alltjämt sitt krig i Ukraina med dagliga civila dödsoffer som följd (och massiva egna förluster, men det tycks inte bekomma den ryska själen nämnvärt att deras egna offras för en meningslös sak). Israels hämndkrig på Hamas lägger inte bara Gaza utan även tiotusentals palestinska liv i ruiner och aska. Dessa konflikter kommer fortsätta långt in i 2024.

Under nästa år vankas parlamentsval i Taiwan, presidentval i USA och ett fejkval i Ryssland med förutbestämd utgång. Men det dryftar vi i en annan text när vi ringt in det nya året.

¤¤¤

Jag vill rikta ett varmt tack till er läsare för ännu ett år. Tack för att ni läser, kommenterar och fajtas i kommentarsfältet. Tack för att ni fortfarande hänger med. Och tack också för att ni håller en nivå som gör livet enkelt för mig som bloggägare. Det uppskattas.

Slutligen vill jag även tacka er som gjort donationer under året, stora som små, enstaka såväl som löpande. Ni vet vilka ni är. Tack för ert fortsatta stöd!Gott Nytt År!