Internetaktivisten och hackern Julian Assange är fri. Efter totalt tolv år har WikiLeaksgrundaren nått en så kallad plea deal med den amerikanska rättvisan. Detta innebär att han erkänner sig skyldig och samtidigt blir en fri man. Han uppges vara på väg hem till Australien.

Detta är ett sätt för USA att rädda ansiktet och samtidigt få problemet Assange ur världen. Det är en lättnad för alla som kämpat för Assanges sak, men framför allt för aktivisten själv som envist barrikaderade sig på Ecuadors ambassad i sju långa år innan han klev ut och togs omhand av brittisk polis och hölls fängslad i ytterligare fem år i ett säkerhetsfängelse i London.

Julian Assanges brott var att läcka uppgifter om de amerikanska krigsäventyren i Afghanistan och Irak. Soldaten Bradley/Chelsea Manning var en viktig aktör. Bland de läckta uppgifterna fanns bland annat bevis för amerikanska krigsbrott. Det är begripligt att den amerikanska staten inte var helt förtjust i detta tilltag, men i ett bredare perspektiv var WikiLeaks gärning viktig.

Sättet på vilket uppgifterna läcktes (i bulk) kan visserligen ifrågasättas, men Assange var ett slags visselblåsare och som sådan en viktig aktör som demokratin behöver och stärks av, vad man än tycker om honom som person.

Med Assange äntligen i frihet är det hög tid att börja titta på Edward Snowdens framtid. Snowdens gärning kan inte överskattas, och hans sätt att läcka uppgifter om och bevis för amerikansk massövervakning av vanliga människor – amerikaner såväl som andra nationaliteter, och av allierade – var mer genomtänkt och försiktigt med syfte att inte skada oskyldiga. Snowden valde välrenommerade journalister som sina språkrör och lyckades därigenom få den enorma mängden data paketerad och förklarad på ett föredömligt vis.

Snowden fråntogs sitt pass och fastnade i Moskva. Han har sedan allt hände 2013 blivit rysk medborgare och lever nu skyddad i Putins terrorstat. Knappast ett önskeläge för en man som stridit för öppenhet och folks rätt att utkräva ansvar från sina folkvalda.

USA borde därför ta tillbaka sin man, benåda honom och möjliggöra för Snowden att återvända hem.

Se även:
Citizen Four