Årets Buy Nothing Day, en köpfri dag, hålls i morgon den 24 november. Det ska vara något slags protest mot ”köpsamhället” och ”konsumtionshetsen”. Den brittiska BND-sajten uppmanar folk att ”challenge yourself, your family and friends to switch off from shopping and tune into life”. I själva verket slår en köpfri dag mot de fattiga, vilket CUF-ordföranden Magnus Andersson påpekar här.

Hela antishoppingidén är ett gigantiskt missförstånd. Den är lika korttänkt som de bojkotter av företag i tredje världen som använder barn i sina fabriker. De som drabbas är de som har det som svårast. Fabriken stängs ned och barnen kastas ut på gatan. Genom att inte handla minskar vi stegvis vårt eget välstånd. Den som kan förklara det positiva i att bli fattigare, är välkommen.

Nej, då är Buy Something Day mycket vettigare. Och roligare.