Systembolagets funktion är att hålla nere alkoholkonsumtionen genom usla öppettider, dålig tillgänglighet, bisarra priser och förtorkade kassörskor. Samtidigt är det svenska alkoholmonopolet beroende av folkets stöd för att fortsätta existera (därav de desperata annonserna i morgontidningarna, kan man tro). Systembolaget måste alltså gå balansgång mellan kravet på att hålla nere drickandet och kravet på att samtidigt vara tillräckligt populärt för att inte folket ska vända dem ryggen. Tydligare än så kan väl inte den hycklande svenska alkoholpolitiken illustreras.

Nu har Systembolaget beslutat att hålla öppet lite längre i jul eftersom svenska folket tycker om att handla alkohol dagarna innan julafton. Därför kommer det statliga svenska alkoholmonopolet att vara extra generöst i år och ha öppet till klockan 15 lördagen den 22 december. Jojo, här tänjer vi minsann på gränserna – klockan 15, minsann! Man riktigt ser hur och gubbar och gummor gnuggar händerna i sina rödvita stugor – här ska handlas!

Hur går då detta ihop med monopolets uppdrag att inte öka supandet? frågar sig folkhälsofascister landet över. Systembolaget svarar: ”Det blir bättre service, men vi vill inte att de för den sakens skull dricker mer än de annars hade gjort.” Vem fan bryr sig om vad Systembolaget ”vill”! Det är exakt samma pekpinnementalitet som när Socialstyrelsen uppmanade oss att äta sex till sju brödskivor om dagen. De ska ge tusan i hur mycket bröd jag äter eller hur mycket snaps jag dricker till frukosten. Har inte folk snart tröttnat på att ha en förmyndare hängande över sig hela tiden?

Systembolaget kommer bara att finnas kvar så länge svenska folket vill det, står det i företagets annonser. Där har de helt rätt. Ju mindre av all såld alkohol som kommer från Systembolaget, desto starkare blir kraven på politikerna att montera ned detta hycklande monopol. Köp din alkohol någon annanstans om du kan. Det kan vara värt mödan.