Julen närmar sig med stormsteg. Snart ska det öppnas paket, skrattas, tjoas, gråtas, supas, ätas och kräkas på ett så där härligt sätt som alla har sett fram emot i ett helt år. Julen är den högtid då vi kan ”unna” oss saker med gott samvete. Lite extra mat. En öl till. Lite fika efter fikat. Resten av året ska vi nämligen ha lite dåligt samvete för att vi dricker lite för mycket, äter för mycket, handlar för mycket, ja över huvud taget finns till för mycket.
Det finns vissa som försöker ge oss dåligt samvete under julen också. Det positiva är att vi skiter i det. Handeln har slagit rekord i år efter år och väntas göra det i år igen. Fler svenskar än någonsin tar flyget till Thailand – utan att betala extra för s.k. utläppsrätter. Vi frossar i mat, dryck och umgänge och vi älskar det. Förutom alla i antivälståndsvänstern passar även nykterhetsorganisationerna på att försöka ge oss dåligt samvete.
IOGT-NTO gör sitt bästa för att smutsa ned julstämningen med sitt pressmeddelande om alla stackars barn som lider av fulla föräldrar (med lögnaktig statistik, dessutom). Lösningen är förstås, som i alla nykterhetsfundamentalisters värld, att begränsa tillgången på alkohol. ”Alla barn har rätt att med glädje se framemot julen. Med mindre alkohol i samhället ökar chanserna för att vi ska komma dit.” Javisst, föräldrar som super ned sig blir säkert mönsterföräldrar om det bara blir lite dyrare och svårare att handla sprit.
Så snälla nykterhetsfanatiker och andra som vill ge oss dåligt samvete och ångest: Låt oss vila från er inskränkta syn på tillvaron en enda dag på året. Det kan väl inte vara för mycket begärt? Till alla andra: Tänk på barnen – ha kul!
Visserligen är detta inlägg ett år gammalt, men kan inte låta bli att svara då det är fullt av konstigheter och felaktigheter.
Föräldrar med alkoholproblem kan mycket väl vara ”mönsterföräldrar”, så där finns ingen motsättning. Problemet är att alkoholen blir viktigare än allt annat och hindrar dem från att alltid vara bra föräldrar, vilket naturligtvis är jättejobbigt för dessa barn. Om det är mindre alkohol i samhället, dvs. att det dricks lite mindre generellt, så är det också färre som går över sin gräns och får allvarliga problem.
Till det kan läggas att även om julen naturligtvis är jobbigast för de med föräldrar som har alkoholproblem så tycker de allra flesta barn illa om att vuxna dricker. De blir lite mer otrygga av föräldrarnas höjda röster, konstiga lukt, osv.
Titta gärna på Dokument inifrån: Rör inte min sup på SVT:s webb.