I grannlandet Norge har feminismen gått ännu längre än i Sverige. Där har vänsterregeringen lagstiftat om 40 procent kvinnligt deltagande i storföretagens styrelser. Faktum är att förslaget från början lades fram av den dåvarande borgerliga regeringen. Fremskrittspartiet är det enda partiet som opponerat sig mot galenskaperna. Det är uppenbarligen inte bara Sverige som har en vänsterinriktad borgerlighet.

Alla som inte uppfyllde målet vid ett särskilt satt datum hotades av likvidation. Nyligen gick tiden ut och det meddelas att samtliga 463 berörda företag nått målet. Det norska näringslivet uppges ha ”gillat läget”. Ja, vad ska de annars göra? Med hot om likvidation är det väl bara att svälja det staten ger en att svälja… Jämställdhetsfanatikerna är förstås glada som barn över resultatet. Att med tvång få andra att dansa efter ens pipa är det bästa de vet.

Paraplyprojektet, som arbetar för att ”öka intresset och kunskapen om mångfald på arbetsplatsen”, kallar resultatet en ”enastående kvinnomakt i storföretag”. Vad det egentligen handlar om är en enastående statlig makt över den privata företagsamheten. Det lär knappast stanna här. När steget om kvotering är taget, finns det inget som säger att det inte kommer att fortsätta.

Frågan är hur de inkvoterade kvinnorna känner sig. Att bli invald bara för att man är kvinna, inte för att man anses vara rätt person för uppdraget, måste vara föga smickrande.