Generaldirektören för FRA, Ingvar Åkesson, var sommargäst i Gomorron Sverige i morse. Hans sätt att prata får Bosse Ringholm att framstå som en överenergisk Robban Broberg. Jag segade mig ändå kvar vid TV:n i förhoppningen om att få höra generaldirektören svara på kritiska frågor. Problemet var bara att han aldrig fick några.

I stället för kritiska frågor fick Åkesson möjlighet att gång på gång säga att spaningen bara riktas mot utländska hot mot Sverige, inget annat. Och att all kritik bara är ett stort missförstånd. Jag vet inte riktigt varför SVT ville släpa dit generaldirektören så tidigt på morgonen utan att ge tittarna en möjlighet att få svar på den skarpa kritik som finns på bloggar, insändarsidor och ledarstick över hela landet. Var det för att få folk att somna om igen framför TV:n eller anser statstelevisionen att den har ett ansvar att göra sitt bästa för att lugna allmänheten i frågan och därför utgick från generaldirektörens version om ”ett missförstånd”?

Programledaren kunde ju exempelvis har bemödat sig om att fråga Ingvar Åkesson om han anser att snacket om ”missförstånd” innebär att kritikerna till FRA-lagen därmed är okunniga och om denna okunnighet i sådana fall även gäller Advokatsamfundet, Journalistförbundet, integritetskämpar, norskt näringsliv och den svenska telekombranschen?

Fredrik Reinfeldt är irriterad över att Mona Sahlin ”vänder kappan efter vinden” i FRA-frågan. Det är klart att hon gör. Hon har, till skillnad från regeringen, insett vad denna kritikerstorm innebär och gör som politiker sitt bästa för att vinna både väljare och goodwill. Hon har i Almedalen sagt precis det som Reinfeldt skulle ha sagt om han haft någon ryggrad och fingertoppskänsla: en lag som utstått så mycket kritik och skapat sådan oro bland människor måste göras om från grunden under öppna former. Om det verkligen blir från grunden under öppna former är en annan femma, men det spelar ingen roll här och nu. Sahlin har redan vunnit detta slag.

Jag har alltid tyckt att Mona Sahlin är en lättviktare som politiker, men just nu väger Reinfeldt om möjligt ännu lättare. Framför allt har han under de senaste veckorna visat att hans påklistrade epitet ”Den Lyssnande Ledaren” är en charad. Det är över nu.