Här var det 53 dagar kvar. Nu är det bara en månad.

En månad kvar. Sedan brakar det loss i och utanför Beijing. Uppskattningsvis tre miljoner besökare ska invadera den kinesiska huvudstaden. En fjärdedel av personbilarna ska bort. Fler taxibilar ska fram. 2000 nya bussar ska fram. De senaste tunnelbanelinjerna, linje 10, linje 4 och linje 8, ska vara färdiga och kunna ta turister genom stadens mest centrala delar och, givetvis, ända in i OS-staden där Fågelboet och Vattenkuben står. Jag antar att de hinner få klart det nya CCTV-huset också, som ska sända OS i HD.

Alla OS-turister kommer att få se en fantastisk stad – men det vete tusan om jag skulle vilja vara i Beijing under spelen. Det är rätt mycket folk redan under normala omständigheter och räkna med att priser på mat och allt annat kommer att gå upp. Säkerhetsarrangemangen märktes redan i juni – eller snarare förberedelserna till dem. ”Security check”-skyltar sitter uppsatta i tunnelbanan och vissa utvalda stationer har installerade röntgenmaskiner för väskor. Tråkigt, men det går att förstå varför med tanke på de protester som tilldelandet av OS till Beijing har lett till.

Ett tips är att ta den superbilliga tunnelbanan, även om det säkert
kommer att vara många fler än vanligt som åker med den under OS.
De flesta västerlänningar lär säkert åka taxi.

Det har pratats väldigt mycket om luften i Beijing. Idrottare har klagat över farligheten att tävla i en stad med så påstått dålig luftkvalitet. Det är märkligt, men jag har aldrig märkt av några bekymmer när jag har varit i staden under maj, juni och juli. Visst är det disigt under sommarmånaderna, men betyder det att luften är farlig att inandas? TV:s bilder från staden ser rent skräckinjagande ut. Jag tror att det hänger ihop med luftfuktigheten som lägger en dimma över staden och får den att se väldigt smutsig ut på bild (samma dis ses nämligen även 10 mil utanför staden). Under två vistelser i juni och juli i fjol och i år har jag sett totalt tre personer med munskydd och de har varit cyklister. Så jäkla illa kan det inte vara.

Förhoppningsvis flyter spelen på bra och förhoppningsvis kommer inte Beijing att ha förändrats alltför mycket efter OS. En viss oro känner jag. Liven för de kineser som bor i närheten av de stora OS-arenorna har dock redan förändrats. En kille berättade hur hans hyra höjts från 3200 yuan till över 25 000, vilket naturligtvis gör att han tvingas söka sig efter en annan lägenhet. Många försöker hyra ut sina lägenheter under OS och göra sig en hacka. Enligt myndigheternas uppskattning kommer nämligen 80 procent av turisterna att bo på hotell medan resten kommer att vilja ha en egen lägenhet. Så det finns pengar att tjäna för den som har möjlighet att hyra ut till de välbeställda västerlänningarna…

Tunnelbanan har byggts ut enormt på bara något år. Tidigare fanns bara den
röda linje 1 och den blå linje 2. Nu går det snart att ta sig runt hela staden
och hela vägen upp till Sommarpalatset i nordväst.