Medan centerpartiets ledning varit villig att lyssna till Centeruppropets kritiska röster och folkpartiledningen beslutat sig för att bilda en så kallad referensgrupp för att möta kritikerna, har den moderata ledningen tigit och skickat fram Sten Tolgfors att möta bombardemanget. Det gick dåligt redan från början och vid det här laget borde Reinfeldt ha hunnit tänka om. Men icke.

Det är svårt att säga om det är arrogans eller rädsla eller en kombination av båda som gör att moderaterna vägrar att dryfta kritiken kring FRA-lagen. Tolgfors låter alltjämt som en repig skiva när han upprepar att frågan har diskuterats fem gånger i partiets riksdagsgrupp och att det därför skulle vara för sent eller rent av onödigt att lyfta den igen. Det blir allt svårare att hålla fast vid den linjen med bibehållen självaktning, särskilt sedan 14 tunga moderata kommunpolitiker argumenterat mot FRA-lagen på DN Debatt och använt sig av i stort sett samma argument som lagens kritiker alltid gjort.

Ett argument svider nog lite extra för Fredrik Reinfeldt, mannen som ligger bakom omvandlingen av det moderata partiet. FRA-lagen, och hanteringen av frågan, stämmer inte överens med de nya moderaterna, anser artikelförfattarna. Partiet har ju utgett sig för att vara lyssnande och har också backat i flera frågor när det börjat blåsa. Nu, plötsligt, sätter man ned foten och partiledaren själv gömmer sig.

Varför riskerar Reinfeldt både trovärdighet och valseger på just denna fråga? Det vore intressant att veta vad som ligger bakom och varför Reinfeldts pragmatism plötsligt är som bortblåst, varför han inte längre vill lyssna på dem ”vars förtroende han bär”.

Nu försöker dessutom den moderata ledningen kväva motståndet inifrån. Samtidigt som Tolgfors agerar pliktskyldig megafon utåt skickas ett internmail som tar avstånd från (eller ”förklarar”) den debattartikel som de lokala moderata företrädarna skrivit. Det är samma saker som har skrivits av Tolgfors i debattartiklar och som han fortsätter att upprepa i intervjuer i media. Inget nytt, alltså, men det skulle uppfattas som betydligt mer rakryggat om försvaret sköttes öppet av Reinfeldt inför sina egna.

Moderatledningen hoppas förmodligen kunna kväsa motståndet innan det blir högljutt och landsomfattande, men att 14 tunga kommunpolitiker i olika delar av landet gått samman och öppet kritiserat FRA-lagen och moderaternas hantering av frågan på debattplats i DN visar att det finns ett stort missnöje där ute. Nu är bara frågan om fler vågar säga vad de egentligen tycker. Och hur kommer Den Lyssnande Ledaren att reagera då?