Det är lite märkligt att se medias vinkling av vad som orsakade den senaste tragedin i Finland då tio människor och gärningsmannen själv avled av skottskador. Genast lyfts Finlands vapenlagar in i diskussionen. Felet måste ligga i lagstiftningen! Och varför häktades han inte, bara sådär? Gammelmedia visar sig från sina allra mest simpla sida.

Sådana här dåd beskrivs av experter inte sällan som ”utvidgade självmord”. Människor som mår väldigt dåligt psykiskt begår handlingarna för att de är utanför, känner sig oälskade, bespottade, längst ned i hierarkin. I stället för att bara ta sitt eget liv gör de det hela till en hämndaktion mot samhället, skolan, klasskamraterna. Det kanske är lämpligare att diskutera vad föräldrar kan göra, vad skolan kan göra, vad psykiatrin kan göra i stället för att tro att skärpta vapenlagar löser allting. Och samtidigt bör man vara medveten om hur oerhört svårt det är att förutse och förhindra sådana här händelser.

Normalt sett brukar man titta på gärningsmannens motiv för att söka förstå varför ett brott har begåtts. Vid den förra skolskjutningen i Finland visade sig gärningsmannen vara ekofascist. Han hatade människor och mänskligheten utifrån ett ekofascistiskt perspektiv. På filmerna bär han en tröja med texten ”Humanity is overrated”. Det finns saker som tyder på att den senaste gärningsmannen också hade liknande tankegångar. Det kanske är dags att fokusera lite på detta i stället?

Om gärningsmannen hade varit nazist hade det genast uppmärksammats och kanske hade det till och med föreslagits någon liten statlig kampanj. Men lite sunt hat mot mänskligheten för naturens bästa är tydligen inte lika illa.