Folkpartisten Eva Flyborg föreslår i en motion att aktiv dödshjälp tillåts i Sverige. Partisekreteraren Erik Ullenhag är snabb att påpeka att det inte är partiets officiella linje. Men visst har Flyborg rätt.

Som jag har återkommit till flera gånger på denna blogg (här och här), är dödshjälpsfrågan en mycket viktig principiell fråga. Den handlar om rätten till vår egen död. Det är omänskligt att människor inte ska få dö när de på grund av sjukdom och smärta inte vill leva längre.

Sifoundersökningar har visat på ett stort folkligt stöd för aktiv dödshjälp. Svenska Läkaresällskapet anser att patienter som vill dö ska slippa fortsatt behandling, men har ännu inte lyft frågan om aktiv dödshjälp för patienterna. Frågan har varit politiskt död länge, förhoppningsvis skapas en viss debatt kring Flyborgs motion för frågan behöver verkligen lyftas upp i ljuset och ventileras. Om nu politikerna vågar ta i så känsliga saker som döden.

Läs den mycket starka och prisbelönta artikeln om vägen till sista vilan på dödskliniken i Schweiz.