Jag älskar Ryanair – i alla fall deras sätt att göra reklam och därmed få uppmärksamhet. Företagets VD, Michael O’Leary, lovade för inte så länge sedan på en presskonferens i Tyskland ”sängar och avsugningar” i första klass, som ett inslag i företagets nya policy med sänkta priser på de billigaste resorna och höjda priser och bättre standard på de dyrare resorna. Lyckligtvis, för O’Leary, hölls presskonferensen inte i Sverige. Han möttes av, förvisso lite generade, skratt i Tyskland.

Föga förvånande har Ryanair i andra fall fällts för sexistisk reklam av Näringslivets etiska råd mot könsdiskriminering, ERK. Lyckligtvis har företaget struntat i detta trams och fortsatt som tidigare. Birgitta Ohlsson (fp) är förstås upprörd och manar till bojkott. Jag förstår inte hur någon har energi att bli upprörd över en reklamannons. Ännu mindre begriper jag hur någon kan bli kränkt av en reklamannons. Har ni inga riktiga problem att ta itu med i era liv? Har du, Birgitta Ohlsson, ingen nagelförlängning att göra eller någon syförening att besöka? Vad som helst som kan få dig att ge tusan i sådana här fånigheter!

När jag tar en titt på den annons som fälldes av ERK, undrar jag genast vad i den som är ”diskriminerande”. Diskriminering handlar definitionsmässigt om ”orättvis behandling på grund av tillhörighet i en viss grupp”. På vilket sätt behandlas kvinnan på bilden orättvist…?

Ta en sobril, är ni snälla.

Hanna Wagenius funderar också över vad som är så upprörande.