Fredrik Reinfeldt fick sin image som ”lyssnande ledare” skadad i och med den bristfälliga och arroganta hanteringen av FRA-frågan under sommar och tidig höst. Reinfeldt och Tolgfors gjorde gemensam sak utåt och anklagade alla motståndare för att vara dåligt insatta, ja rent av korkade. Det slog tillbaka, regeringen fick backa (åtminstone utåt) och kritikerna visade sig vara fler än bara några hundra kufiga bloggare.

Man kunde kanske tro att en person som Reinfeldt, med den position han har, skulle ha lärt sig något av detta. Att ta till sig kritik, att faktiskt lyssna på människor med avvikande åsikter i stället för att snoppa av dem. Icke så. FRA-frågan är tillfälligt död, nu gäller den s.k. Ipred-lagen. Och nu är folk idioter igen.

”Vi har fört en diskussion och svarat på en del frågor. Det är väldigt mycket missförstånd som har varit kring detta”.

Missförstånd. Kritikerna har som vanligt inget begripit. Det är åter igen arrogant och avsnoppande från Reinfeldts sida. Karln nedlåter sig inte ens till att låtsas vara förstående och lyssnande genom att säga saker som ”jag förstår oron”. Han skiter i kritiken, lagen ska baxas igenom. Det ska bli intressant att höra om gruppmötet i partiet hade några gemensamma vuxenmobbningsdrag med FRA-diskussionen i samma parti.

Gruppledaren Lars Lindblad menar att lagen måste baxas igenom för att undgå vite för EU. Det är förstås oerhört bekvämt att skylla allt på EU den här gången, något man inte hade lyxen att göra med FRA-lagen. Förhoppningsvis är inte svenska folket så korkat att det går på det. Förhoppningsvis väcks vreden hos alla som fildelar (en grupp som jag för övrigt själv inte ingår i) och alla som intresserar sig för frågan.

Reinfeldt är på väg att göra det han tidigare sade att hans regering inte skulle göra: jaga en hel ungdomsgeneration. Chansen att lära sig ett och annat efter FRA-debaclet fanns, men den chansen har inte Reinfeldt och moderaterna tagit. Det finns bara en sak att säga: skyll er själva.