Regeringens socialförsäkringsminister har föga förvånande fått bära skamhuvudet den senaste tiden på grund av regeringens socialförsäkringsreform (som är nödvändig och tidigare stöddes även av LO).

Reinfeldt, Borg och Carl Bildt får bäst betyg i regeringen när svenska folket tycker till i en Sifo-mätning. Åtta ministrar får betyget 3 eller mer på en femgradig skala. Frågan är vad det egentligen betyder.

Borgerliga tyckare försöker vända detta till regeringens fördel. Hey, den är ju populär! Egentligen. Men vad spelar dessa kommatecken för roll, innerst inne? Väljare har generellt sett väldigt dålig koll på vilka ministrarna är, vilket ger sådana här undersökningar en synnerligen bristfällig trovärdighet. Att ”känna till” kan i sådana här fall lika gärna betyda ”känna igen från TV”. Hur någon som har sett ett eller annat inslag med en minister på TV ska kunna avgöra vilket förtroende man har för personen, vete gudarna.

De allra flesta vet vilka statsministern och finansministern är. Alla vet vem Carl Bildt är, oavsett vilken ministerpost han har. Beroende på vilken fråga som ligger på dagordningen för tillfället kan de flesta även räkna in ett fåtal ytterligare ministrar, just nu Maud Olofsson, Cristina Husmark Pehrsson och möjligen även miljöminister Andreas Carlgren på grund av nedläggningen av Saab, sjukförsäkringsreformen och den i statlig TV påhejade klimatalarmismen.

Allt det här ska förstås utmynna i att regeringen egentligen är populär och att den, rent logiskt, borde väljas om. Som om det handlade om något slags naturvetenskapligt test. Nå, nu är väljare sällan särskilt logiskt tänkande vid valurnorna. Vana spelar stor roll, likaså dagsform. Och givetvis hur valrörelsen förlöper, ty många bestämmer sig alltid sent. Den aktuella undersökningen speglar heller inte alla de som inte vet vilka ministrarna är och kan tycka till om det. De kommer också att rösta i höst.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: alliansregeringen är bättre än den rödgröna oppositionen. Men inget av alternativen förtjänar min röst.