Apropå bloggposten om norske skidåkaren Petter Northugs sätt att bete sig mot sina motståndare kan vi i dag lägga ännu ett kapitel till boken ”Petter Northug hånar sina motståndare”. Dagens avslutning av herrstafetten där han bromsar in och kliver över mållinjen var kanske det värsta hånet hittills.

Bjørn Dæhlie då? undrar vissa. Gjorde inte han samma sak? Han åkte ju baklänges över mållinjen vid flera tillfällen. Det är sant, men han gjorde det när han var överlägsen på ett distanslopp och inte hade några konkurrenter i sikte. Då kan man kosta på sig att göra något extra, som att ta en flagga eller skoja till det på mållinjen. Northug gör det på ett upplopp med motståndarna några sekunder bakom sig och det är så uppenbart att adressen för hånet är Marcus Hellner.

Norrmännen är lite roliga. Det verkar minst lika viktigt för dem att slå Sverige som att vinna guld. Att slå Sverige är tydligen halva nöjet. Vilket är lite märkligt eftersom Norge är en sådan överlägsen skidnation. Jämför man medaljställningarna i vinter-OS och skid-VM framstår Sverige inte ens som en seriös konkurrent.

”Det är vanlig Petter-stil”, sade Marcus Hellner diplomatiskt med ett förstrött skratt till SVT Sport. Jag skulle vägra att gratulera en motståndare som beter sig på det sättet. Men övriga åkare har förmodligen alldeles för mycket sportsmanship för det. På en presskonferens efter loppet fick sympatiske Axel Teichmann frågan om han lärt sig hur man beter sig vid målgången efter dagens lopp. Han såg förbryllad ut och svarade ”Jag vet redan hur man beter sig”.

Stora idrottsmän behöver inte vara hånfulla mot sina motståndare när de vinner. De kan tvärtom kosta på sig att vara ödmjuka vid en seger. De har ju redan vunnit. Det är exempelvis kutym att prata gott om sin motståndare när man slagit ut dem i Stanley Cup-slutspelet. Så visar man att man respekterar motståndaren, både före och efter att kampen är avgjord.

Det är klart att de norska ledarna, ungefär lika kaxiga som Northug själv, försvarar sina aktiva. Det gör det dock inte vackrare. Jag ställer mig frågan i vilken annan sport man skulle göra en sådan här grej? Ser vi en rallyförare stanna bilen framför mål och invänta konkurrenterna för att sedan gasa i mål? Ser vi en straffläggare i hockey håna målvakten efter att ha gjort ett avgörande mål, för att ”markera lite”? Northug är lika arrogant och hånfull mot sina motståndare som Muhammad Ali var på sin tid. Båda två strålande idrottsmän men usla sportpersonligheter.