Den kinesiske konstnären och dissidenten Ài Wèiwèi (艾未未) släpptes av myndigheterna den 22 juni. Då hade han hållits fängslad i 80 dagar. Utåt sett var Ài anklagad för skattebrott, men det är rätt uppenbart att det är hans glappa käft som retat regimen. Kort efter frigivningen berättade han om tortyr i fängelset.

Det tog inte länge innan Ài började prata politik igen. Han twittrar och skriver i Newsweek om sin syn på regimen och konsekvenserna av förtrycket. Där beskriver han också huvudstaden som en våldets stad, ett offer för regimen som gör våld på de mänskliga rättigheterna.

”Beijing tells foreigners that they can understand the city, that we have the same sort of buildings: the Bird’s Nest, the CCTV tower. Officials who wear a suit and tie like you say we are the same and we can do business. But they deny us basic rights. You will see migrants’ schools closed. You will see hospitals where they give patients stitches—and when they find the patients don’t have any money, they pull the stitches out. It’s a city of violence.”

Om regimen någonsin hoppades att Ài Wèiwèi skulle foga sig och hålla tyst efter frigivningen kan den sluta hoppas nu. De har en jobbig jäkel att tampas med.