För inte så länge sedan avslöjades flera välgjorda kopior av Apples butiker i kinesiska Kūn​míng. Butikerna kunde avslöjas på inredning och stavfel, men de sålde faktiskt äkta Appleprodukter.

Nu har det uppdagats att även IKEA drabbats av pirater i Kina, också denna gång i just Kūnmíng. Varuhuset som ser precis ut som sin svenska motsvarighet från insidan, men som synes ovan inte från utsidan, har tydligen lockat köpare delvis eftersom det saknas ett äkta IKEA-varuhus i trakten. Något IKEA nu kanske kommer att åtgärda.

Det finns skillnader gentemot Applebutikerna. Möbeltillverkaren utger sig trots allt inte för att vara den svenska möbeljätten. Även om konceptet har stulits rakt av är namnet inte överdrivet likt. Den kinesiska kopian heter 十一家具 (shí ​yī jiā ​jù, 11 Furniture) medan IKEA i Kina heter
宜家家居 (yī jiā jiā ​​jū) men vanligtvis bara kallas 宜家.

Liknande avslöjanden lär komma även i andra branscher. Ibland börjar man nästan förstå varför kinesiska företag uppenbarligen fortfarande har ett intresse i ett fallfärdigt företag som Saab…

IKEA i Guǎngzhōu. Äkta vara.