När EU:s toppar vill flytta makt från medlemsländerna till EU brukar det heta att ”samarbetet ska förbjupas”.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel går ännu längre i nyspråket. Nya strukturer måste utvecklas för att möta de ständiga kriserna, ”det innebär mer Europa, inte mindre”. Det sägs aldrig rakt ut vad ”mer samarbete” eller ”mer Europa” – en positivt laddad term och en fullständigt utan innehåll – betyder mer konkret.

Men vi kan väl gissa. Mindre makt åt de nationella parlamenten, det vill säga urgröpt nationell demokrati. Mer makt åt icke folkvalda inom EU-systemet, överstatlig styrning av medlemsstaternas ekonomier. Och så vidare. Men räkna med att svenska medier hänger på i nyspråkandet, ingen vill riktigt fundera över vad allt detta egentligen betyder i praktiken.

Fy fan för detta monster.