Sverige behöver en genomgripande skattereform med brett parlamentariskt stöd, skriver två LO-ekonomer på DN Debatt och slår an en kompromissvillig ton. Men tonen är falsk. Det LO föreslår är endast klassisk socialdemokratisk skattehöjarpolitik.

Den försiktiga tonen till trots handlar allt om att höja skatterna – överallt. Ekonomerna hävdar att ”även Moderaterna verkar nu betvivla skattereduktionens (jobbskatteavdraget) effektivitet”. Det är högst oklart hur de nått fram till denna slutsats, särskilt som Moderaterna drev på för ett femte jobbskatteavdrag men gjorde halt enbart därför att de inte ville riskera ett förnedrande nederlag i riksdagen då Sverigedemokraterna hotade att rösta med de rödgröna.

De vill öka progressiviteten och därmed skärpa beskattningen av alla högre inkomster (vad som är en hög inkomst är upp till var och en att avgöra, men vi vet att högskattestaten alltid har inneburit en hög beskattning av vanliga inkomster, ty höginkomsttagarna är alldeles för få).

De vill återinföra de skatter som tidigare avskaffats, nämligen gåvo- och arvsskatten.

De vill återlansera den avskydda fastighetsskatten.

De vill harmonisera bolagsskatten i EU så att den inte blir för låg i vissa länder.

De vill höja koldioxidskatten rejält och göra resandet dyrare genom att börja beskatta flyget mycket hårdare.

Avslutningsvis vill de skatteglada LO-ekonomerna också införa EU-skatter på banksektorn.

Allt detta tror de att alla riksdagspartier vill diskutera. Det är nästan lite rörande i all sin naivitet. Frågan är varför i hela friden något borgerligt parti skulle vilja ställa upp på allt detta när de har vunnit två val i rad på motsatt politik.