# Hannes Råstam död. Journalisten och musikern Hannes Råstam har avlidit efter en tids sjukdom. Han hann med mycket under sina 56 år. Jag kommer att minnas honom som en av ytterst få svenska journalister som vågade ta sig an fall som andra lät bli, som vågade peka på brister i rättssäkerheten och som alltid tog de utsattas parti. En stor journalist har lämnat jordelivet.

# Guantánamo 10 år. Den 11 januari fyllde USA:s interneringsläger på Kuba tio år. Det är tio långa år av steg i fel riktning. USA har genom en rad lagar nedmonterat rättssäkerheten och skapat ett obehagligt övervakningssamhälle. Europa har följt efter. Det är i de svåraste stunderna som vår tilltro till rättsstatens principer prövas. George W Bush visade hur lite de var värda i USA. Barack Obama har dessvärre förlängt de flesta av Bushadministrationens övertramp. Och för de drygt 170 personer som fortfarande sitter inspärrade, utan rättslig prövning, finns ingen ljusning i sikte.

# L stämmer staten. Liberaldemokraterna har beslutat stämma staten för FRA-lagen. Michael Gajditza menar att lagen kränker de medborgerliga rättigheterna som garanteras i såväl Europakonventionen och EU:s rättighetsstadga. Det är positivt att frågan kommer på bordet igen. Regeringen har gjort sig skyldig till ett monumentalt svek. Men Fredrick Federley och Annie Lööf, som utmålade FRA-uppgörelsen till en seger (deras seger), är förstås tysta.