I dag ska slutbuden på Saabs konkursbo lämnas. Evighetsresan, som började med stoppad tillverkning för ganska precis ett år sedan fortsatte med eviga turer kring finansiering och slutade i konkurs innan den nya resan med konkursförvaltarna började, är därmed på väg mot sitt slut.

Bland intressenterna finns kinesiska Youngman och indiska Mahindra. Oavsett vem som vinner dragkampen om spillrorna efter den tidigare så stolta biltillverkaren kommer de att ha en lång och kostsam uppförsbacke framför sig. Saabs varumärke är kört i botten och de nya modellerna 9-5 och 9-4X ägs av GM och kommer aldrig mer att tillverkas.

Återstår gamla 9-3, som kommer att behöva ett rejält ansiktslyft för att kunna säljas, samt plattformen för nya 9-3, en modell som beräknas kunna tas i produktion om ungefär två år.

Om den som tar över konkursboet avser att tillverka Saabbilar igen kommer det att behövas en tjock plånbok och ett stort tålamod.