USA står inför det omtalade finansiella stupet. Innan nyår måste en uppgörelse till stånd, annars höjs skatten för miljoner amerikaner.

Nå, om man ska vara krass är det kanske det som behövs. USA har fortfarande en galopperande statsskuld. Landet tros inte få en budget i balans förrän om något decennium. De sitter helt enkelt i skiten på riktigt. Pengarna måste in.

Förutom skattehöjningar behövs besparingar. USA har världens överlägset största försvarsbudget. Republikanerna gjorde i presidentvalskampanjen en stor grej av att Mitt Romney ville satsa mer på försvaret, inte mindre. Det är precis den sortens satsningar som landet inte har råd med just nu. Otroligt nog är det är som om insikten om tillståndet i ekonomin helt saknas.

Kanske blir det en överenskommelse mellan republikaner och demokrater i sista stund. Men det blir i så fall en sista minutenuppgörelse som räddar situationen här och nu men som inte löser någonting långsiktigt. För som sagt, pengarna måste in.

Samtidigt fortsätter förtroendet för amerikanska politiker att sjunka. Inför presidentvalet hade mindre än 10 procent av amerikanerna förtroende för Kongressen. Oförmågan att kompromissa och nå viktiga uppgörelser om landets framtid lär inte öka de siffrorna.