NSA:s telefontrafikdatalagring är olaglig. Detta har nu en federal överdomstol slagit fast. Domstolen anser att den amerikanska regeringen tolkat lagen alltför vidlyftigt.

Detta är ett glädjande ställningstagande. Nu ska saken avgöras i den amerikanska kongressen. Det handlar mer specifikt om en av del av Patriot Act kallad 215, som går ut om den inte förlängs den 1 juni. Domstolen möjliggör nu i alla fall en förändring. Och den visar det vi har vetat i ungefär två år: att Barack Obama, Keith Alexander och James Clapper alla ljög.

Även om Obamaadministrationen nu, påpassligt, säger sig vilja begränsa insamlingen av trafikdata, är det svårt att ta detta påstående på allvar. Obama har haft gott om tid på sig sedan han blev president utan att ta några märkbara steg mot förbättrad integritet. Utan Edward Snowdens läckor hade den här diskussionen aldrig ens tagit fart.

Det återstår att se vad resultatet blir av detta. Vi ska komma ihåg att just trafikdatalagringen bara är en del av massövervakningskomplexet, och respekt för lagen har inte direkt varit vad amerikanska politiker gjort sig kända för på sistone.

Men om NSA:s befogenheter inskränks med lagliga medel visar det i alla fall att lagen i någon mån fungerar. Att det går att slåss mot monstret. Det skulle innebära att ett viktigt slag är vunnet. Men att kriget fortsätter.

Tidigare bloggat:
Massövervakning bygger på rädsla