I en ny rapport om risken för en utveckling mot parallella samhällen använder norsk polis Södertälje som skräckexempel. De pekar på hur invandrargrupper har skapat en ”stat i staten” med egna lagar, regler och institutioner.

Detta är förstås föga smickrande för både Södertälje och Sverige. Det socialdemokratiska kommunalrådet Boel Godner tycker att beskrivningen är ”tråkig” och menar, lite överraskande, att Södertälje är ett ”fint exempel”.

Så här optimistisk lät inte Boel Godner när hon för ett och ett halvt år sedan slog larm via riksmedia om den förtvivlade situationen i Södertälje. Då kallade Godner situationen med anländande flyktingar ”akut”.

Utvecklingen med etniska enklaver och så kallade no-go-zoner är inte unik för just Södertälje. I Göteborgsområdet sker i snitt en skjutning i veckan nu. I Rinkeby och Tensta erkänner polisen att de i praktiken har gett upp. Forskare pekar på enklaver i samhället dit svensk lag och rättsordning inte längre når.

Det är svårt att se detta som annat än en pardans med en allmän relativisering av extremism i det svenska samhället. När kommunföreträdare inte kan ta avstånd från en av historiens grymmaste terrormaskiner, när barn leker IS på skolgården, när kopplingar mellan religionen islam och extrema uttolkningar av den kallas för ”islamofobi” och när kommunala mötesplatser som bibliotek tas över av ungdomsgäng, har anständighetens gränser definitivt passerats.

Och ändå låtsas politiker på både lokal och riksnivå att allt är som det ska. Blundar de? Vill de inte se? Kan de inte se?

Extremism normaliseras därför att vi tillåter det ske. Därför att vi i den postmoderna eran har gett upp idén om att det finns rätt och fel, att det finns goda respektive onda kulturer och sedvänjor, att det finns något som är värt att sätta ned foten och slåss för och sådant som aldrig någonsin kan accepteras. Någonstans spelar säkert rädslan för att kränka människor också en roll här.

Den svenska naiviteten måste få ett slut. Det om något vore att ta ansvar. Men jag gissar att politikerna är alldeles för upptagna med att hitta lösningar på hur EU-migranters barn ska få tillgång till svensk utbildning.

Läs även:
DN: IS smugglar krigare på migrantbåtar